Asid folic & buku pink dlm kelahiran ni blm buat & blm mkn lagi...sbb masih awal kan..

2 Các câu trả lời

Ikutkan 3 bulan sebelum berkahwin kena makan asid folic . Tapi kalau sebelum tu takda pernah makan , and now pregnant sis kena makan . Boleh req ubat dekat doktor masa scan confirmation . Atau beli di farmasi asid folic atau obimin atau iberet ( salah satu yaa sebab obimin & iberet dah ada asid folic ) Bergantung sis selesa telan yg mana . Buku pink 8-12 weeks waktu sesuai buka . Kalau boleh jangan lengah buka , sebab masa buka akan ada overal checkup ibu & hiv test utk suami . Buat cepat lebih mudah untuk detect if ibu ada complication apa2 .

buku pink kalau masih awal, mmg nurse akan bg appt minggu ke 10-12.. tapi asid folik kena makan dari awal, untuk elak masalah pada janin.. kalau ikut pakar sakit puan, 3 bulan sebelum merancang untuk mengandung dah digalakkan makan asid folik, apetah lagi bila dah tahu mengandung..