Sedikit luahan

Ingatkan pregnant ni senang . Cek darah, cek urine gitu je. Tapi saya setiap kali pergi kkia terus rasa berdebar😢 hb makin low tapi harini naik sikit dari 10.4 ke 10.5 jer.dah makan macam2 ikut petua pun still low Pastu pulse rate tinggi je manjang. Setiap 2 minggu kena ambil darah. Pastu kena ulang alik pergi hospital lagi.Monitor kat rumah elok/normal. Ni berat naik mendadak. Sebulan 3kg.🥲 minggu depan minum air gula.lagi takut. Takut sangkut kencing manis/gdm. 😭 saya kurang minum manis tapi still rasa takut. Dah cuba untuk relax. Tapi result yg kita dapat tu buat kita down. Overthinking jer memanjang. Selalu fikir baby macam mana. Selamat ke tk. Bersalin nanti macam mana. Saya rasa saya sihat. Tapi bila buat checkup macam ni baru tahu yg badan kita hb low, sakit itu sakit ini. Dah 2 kali dapat result darah alhamdullilah -ve tiroid. Result thalassemia xdapat lagi. Ni paling takut😭😭 family kami suami isteri takde pembawa atau pesakit tapi still takut disebabkan hb makin drop. Doakan saya dan baby saya sihat 😭macam terpanjang pulak luahan harini. #firstmom #24week

4 Các câu trả lời

assalamualaikum sis..sis jng trlalu stress,apa yg sis lalui skrg ni,dh prnah sy lalui 8 tahun lalu..hb turun mendadak ke 7 hingga ke 5..mungkin msa tu bukn rezeki kami..tp skrg sy dh jaga hb..klo x mkn asid folik ni sy ambil ubat yg lain sprti zinkcofer ..sy mkn sblm nk tidur..klo mls mkn ubat boleh amalkan sayuran hijau n hati ayam..3 kali pregg ni sah sy obes..jd 2 minggu skali msti p klinik cek berat..sebulan msti naik 200gram sahaja..sy x ikat perut,kadang selera mkn tu x da..sy mkn sayur n sup jer la ngan roti..kata doktor boleh jer..yg pnting x lapar..sbb ibu2 mngandung ni selera mkn lain2 kn..skrg sy dh 24 week..sy doakn sis2 semua d permudahkan bersalin nanti..in sha allah🤲🏻

Doa banyak2 sis. mintak bantuan Allah permudahkan. saya dulu pun risau jugak sbb sy pregnant secara ivf. tapi sy positifkan diri sebab selama 8 tahun sy tunggu nak ada baby. ni rezeki Allah bg peluang. Prof yg treat sy pun kata, enjoy the moment masa pregnant ni. kalau stres, cuba cari cara utk atasi stres tu supaya kita x focus kt apa penyebab stres tu. macam sy suka tengok kartun, main games, selawat banyak2 n macam2 la benda lain utk elak dari fikir penyebab stres tu. selain tu, boleh minta pendapat doktor yg merawat, family or kawan2. mtk dorang doa n support..

Masa awal2 saya selalu risau. Tapi dapat misi/ de jenis cool. Hb low berat saya naik 2kg every 2minggu . Enjoy je sis. Jaga makan je , kurangkan manis . Kalau terlalu Takut lagi la result tak cantik

sy pun hb low juga 10.5 sepanjang kandungan hb sy naik 11.4 je ni pun masa hujung² kandungan baru naik, nurse ckp normal