Beranak normal

Hi ibu2. Saya tak pernah bersalin normal, anak ketiga ni saya bersalin normal dan kena gunting di bahagian tepi. Persoalannya, sekarang saya dah sebulan beranak, luka dah nampak sembuh cuma di bahagian lubang faraj tu memang tak bercantum habis ke macam sebelum ni? Nampak macam terbukak sikit dan lubang tu macam membesar sikit.. Saya cuma risau je bila nak bersama dengan suami nanti, takut dah longgar 😂

5 Các câu trả lời

kerisauan yang paling sia2 sis. kalau sis risau infection ke etc boleh lah juga nak faham 😅 ketat ke longgar bukan dekat saiz tu, tapi dekat otot kuat lagi ke tak. bersalin normal ke csec ke, memang akan lemah juga otot tu sebab bukan proses bersalin tu yg buat otot tu lemah, tapi 9 bulan bawa kandungan tu yg overstretch otot2 tu. sis cari pelvic floor exercises, boleh membantu. bukan untuk suami, tapi untuk sis sendiri. kalau otot tu tak kuat, boleh jadi prolapse tau.

10mo trước

betul2..mgkin la rsa longgar sb dia kan xpernah bersalin normal kan...so makna kata dia xtahu la bila dh diguntingnya kulit utk mempercepatkan lagi bukaan kita..alhamdulilah xpernah lagi la saya dgr bila bersalin normal nih..yg paling kita risaukan adalah diri kita..bukan anggap sebagai longgar apabila bersalin tu sebagai satu sebab takut bersama suami..ni kali pertama saya dgr...aduhai sis kalau sis pikir mcmtu...suami ni kalau bleh nak yg ketat2 jer...bila sebut ja dh berkahwin nih..xda maknanya sgt nak ketat2 dah..lagi pun kita longgar tu pun kita melahirkan zuriat dia juga haa...so xyah nak takut bersama suami...bersalin normal ni paling nak sgt kita ni org perempuan sb apa..salin normal ni kita still msh kuat..kalau salin czer nih...nak buat apa pun payah..lagilah nak bersama suami pun xboleh juga...sb dalaman kita xtahu mcmna...masih mentah ke..lagi2 kalau xambik berat dlm.soal berpntang nih...

Klu puan takut longgar better rajin2 buat senaman kagel tuk kuatkan faraj.. Klu puan risau luka x bcantum elok, better puan g klinik untuk cek.. tkut jgk masa bsama ada rasa kurang selesa or luka puan x sembuh lagi.. so better g klinik untuk double cek.. tp klu bab longgar tu mmg kena usaha sndiri la

faraj bkn mcm tu ke memg ada lubang? Dr akan jahit kawasan yg dia gunting je la.. Nurse penah check luka kt bwh tu x? Klu nurse ckp ok, then xde pape la.. Sis da bsalin anak dia, jd dia patut terima keadaan sis seadanya.. Bley wat senaman kegel utk kuatkn otot vagina ye..

Ntah la, bagi sya mindset kurang cerdik.. sikit2 takut longgar.. btul la ibu2 yg komen, otot kita elastic dan bole d improve melalui senaman.. ni pun begntung umur juga..

ketat longgar kat otot kan puan. kalau bukaan yg kecik sakit kot boleh koyak plk.. ish

10mo trước

betul... adoi 😅