Susu ibu perlu sendawa tak

Hi ibu2 nak tanya jikalau fully bf bayi wajib x utk sendawa?

14 Các câu trả lời

sendawakan sis. bby mcm kita. cuba bayang kita teguk air bnyak non stop lpastu xsendawa. sebu kan. mcm tu bby. bantu je sendawa. mcm sy dulu sy kira. contoh smpai 200 kiraan.biasa sbelum 200 anak sy dah sendawa. ada time tak sendawa. asal sy dah tepuk. nk tepuk lama sgt kalau xd kiraan smpai bila pulak. mcm kesian lgi2 dia tengh tidur. smpai dia umur 4 bulan lebih. lpastu dah. smpai skrg 6 bulan sy xsendawakan. sbb dia kuat kentut pandai sendawa sendiri.

sy fully bf bby. awal2 ni bagi sy seeloknya sendawakan dulu. mcm sy klo ngantuk sgt lepas sy bf bby, sy suruh husband sy yg sendawakan bby. mmg tu selalunya keje dia. barula ada kerjasama. gituu.. 😂 nnt besar sikit ada certain bby pandai sendawa sendiri dah. sy share article ni dgn sis ya. https://my.theasianparent.com/tips-menyendawakan-bayi semoga membantu.

baby saya dah 4bulan & fully bf. since 3bulan saya dah stop sendawakan lepas menyusu. kadang2 je sendawakan. sebab saya baca kalau tak sendawa dia akan kentut utk keluarkan gas tu. so baby saya mmg suka kentut 🤭 tapi org lain igt baby saya kembung, sebenarnya tak pun. tu cara dia keluarkan gas

2y trước

bby sy jga FBF tpi tu lh klau tak bgi sendawa dia tak lena tdur.. mmg meragam, perut pun kembung so mmg kna sendawakn dulu.

Anak saya pun fully bf semua 6 org tak pernah sendawakan baby, lepas bf terus tidur 😂, pengalaman saya tapi tak tahu org lain. Alhamdulillah tak meragam juga. Biasanya pandai2 sendawa sendiri😅

umur sebulan dua sy sendawakan. start umur 3bulan dah jarang buat sbb dia dh boleh meniarap. nnt dia sendawa sendiri. tp kalau tido malam dari awal mmg xsendawakan. tp bg dia tido mengiring

saya sendawakan sampai usia dia 2 Bulan je...sebab usia dia 3 bulan keatas dia Dah pandai sendawa sendiri and kentut banyak🤣🤣🤣🤤 ♥️

seeloknya sedawakan. mcm sye automatic lps myusu baby mst sedawakan dh jd habit pulak 🤣 slgi x dgor sedawa rse x puas hati haaa...

saya tak pasti wajib ke tak sbb ada yg kata tak ,tapi kalau boleh sendawakan la. kalau myusu n dia tidur, mengiringkan n tepuk2x blkg dia.

CL saya ckp klu tk sendawakan pun tkpe. Unless susu fm mmg kena sendawakan

Setiap kali menyusu, memang nak kena sendawa.. Itu lagi bagus utk baby..