Ajar tidur sendiri

Ibu2 mula ajar anak tidur sendiri umur berapa ya? Dan dengan cara macam mana? Anak saya dari nb sampai umur 5 bulan susah nak tidur sendiri. Kalau dia mengantuk sangat2 memang nangis tak berhenti & tak pernah tertidur sendiri 😅. Kena bg nenen baru dia terlelap.. puting kosong mmg dia reject. Huhu.. saya mmg ada follow pn uswatun baby language. Cuma nak tahu pengalaman ibu2 handle & ajar anak😊 #firstbaby #ingintahu #bantusharing

3 Các câu trả lời

Baby saya pun tak pandai tidur sendiri/tak pandai tertidur sendiri especially time siang. Kalau kat luar we parents memang stress sikit sebab bila dia mengantuk sangat2 mula lah merengek/menangis itu tak nak ini tak nak and kena rushing balik rumah. Tapi kalau kat klinik tak boleh buat apa lah, kena redha 😅. Sampai dia dah 5 bulan pun masih kena tidurkan. Tidur pulak guna bouncer. Cuma tidur malam je dia pandai tidur sendiri. Saya train dia start usia 3 bulan. Alhamdulillah bila bawak masuk bilik, letas atas katil dia dah tahu dah even sebelum tidur tu kena layan drama airmata dia dulu. Cara saya, dodoikan/buai baby sampai dia lali/or hampir tertidur then masa tu angkat and slowly letak dia atas katil (if tidur dengan parents, macam baby saya), letak dalam cot slowly sambil shhh shhh kan dia. Bila dah letak jangan terus tinggal. Tepuk baby sampai baby tidur. If gagal jugak, ulang balik step sama dari awal. Benda ni kita as parents kena kuat mental, jangan cepat koyak or give up. Some babies senang je kan tidur sendiri lah apa lah mungkin tak sama macam baby kita. So nak train baby kena kuat hati ya mommy. Saya pun masih belajar sampai hari ni. Goodluck mommy!

Sy start sleep train anak masa 4 bulan, takes time jgk la, sbb nk kne pndai cari wake window anak. Puan kne try byk method sleep training. Hati kne kental la bab sleep training ni and disiplin

Mcm sy ada routine sbb sy observe dia punya waktu tidur. So everytime waktu tidur tu mmg senang je. Kdg letak je dlm tilam dia, tahu dah kena buat apa 😂