Ade tips naikkan hb?

Ibu2 ada tips tak untuk naikkan hb? Doktor bagi tempoh 3 minggu lagi untuk naikkan hb, kalau tak naik jugak terpaksa drip ubat and kalau boleh saya nak elakkan drip ubat. Macam2 dah saya try tapi tak berkesan..#firstbaby

7 Các câu trả lời

Sis awat kita sama 😩 saya pon mcm tu maintain 10 lebih naik pon 11.1 (waktu 27 weeks) lpastu maintain balik 10 lebih. Skrg kandungan dah 32 weeks, baru ni saya buat sampel darah doktor nak tgok untuk kali kedua result anemia studies. Alhamdulillah doktor kata takyah drip ubat sbb zat besi dgn vitamin dalam darah saya agak tinggi jgk. Hb low tu dia kata sbb pregnancy je. Takde sbb penyakit apa2 tapi hopefully doktor suruh naikkan sikit nak hujung2 bersalin nanti. Macam2 dah makan sis. Taktau nk makan apa dah😌

2y trước

Ye sis kita sama sungguh la, senasib plak ye. Anak first ni mcm2 saya kne belajar awal2 dah jadi mcm ni ulang alik kk sbbnya hb low aje. 2 mggu sekali checkup agak letih jgk la ye😂 kita cuba lagi la sis, sama2 kita usahakan kalau tak menjadi jgk saya pon redha le kalau itu yg terbaik 🤲🏻 moga urusan kita Allah mudahkan segalanya amin ya rabb🤲🏻❤️

Sy pun hb xnaik. Nk drip ubat tp sy minta tangguh. Sy mkn daging, jambu batu, delima, bayam merah, elak kafein. Last2 surrender juga sbb xnaik. Tp alhamdulillah dktr bg option cucuk ubat instead of drip ubat. Alhamdulillah hb makin naik. Bg sy klu itu yg tbaik, sy relakan saja. Utk keselamatan ibu & bby juga.

2y trước

Hihi haah🥰 betul sis jaga pemakanan je skrg ni, kita sama2 nk ke hujung dah ni. Apa2 pon sis punya hb dah maintain naik lepas cucuk haritu kan. Alhamdulillah, syukur sis🌹 saya tak naik2 lagi even tak kne drip pon saya akan usahakan jgk untuk naik🤲🏻 moga urusan kita semua dipermudahkan Allah SWT amin ya rabb🤲🏻

try beli kurma merah@kurma cina then rebus..ambik air rebusan tu minum..klau nk rsa manis² sikit letak gula batu...inshaAllah hb akn naik😁kerang dan jambu batu pun blh naikkan hb😁

ikan bilis pun blh naik kan hb, sayur pucuk ubi manis susu kambing najeehah pun sama naikkan hb, Alhamdulillah masa awl2 kandungan hb sy 14 dah nak dekat2 bersalin hb sy 12.5😊

2y trước

Susu kambing tu sis beli online ke atau ada di mall ? 🥰

saya hb low sebab talasmia jadi hb sentiasa merah takpernah biru. doc tak bagi drip pun sebab memang tu je jawapan nanti

Makan spt disuggest di atas and one more kurangkan garam

cuba makan kurma