Bayi 7 bulan belum pandai pusing

Hi ibu2, ada tak yang berpengalaman anak 7 bulan tapi masih belum pandai pusing, meniarap sendiri,merangkak dan duduk sendiri?? Anak saya dah 7 bulan tapi masih tak pandai semua tu, tapi dia kalai baring, selalu cuba nak angkat badan ke depan. Kalau dia nangis saya bagi dia duduk/sandar dekat bantal dia terus diam.. anak saya lelaki, ada yang cakap anak lelaki mmg lambat,betul ke...#ingintahu

8 Các câu trả lời

sebenarnya buat tummy time mmg membantu. tp lebih bagus puan stimulate dgn cara, bantu pusingkan anak golek2 kan anak. buat laa dgn kerap. jgn sekadar letak dia posisi meniarap. tp ajar dia dari baring ke meniarap, pusingkan badan byk kali.. lama2 insyaallah dia terbiasa tanpa bantuan kita

12mo trước

btl sis, dah cuba ada perubhn juga..

hi, skrg ank dah 11 bulan, dah pandai pusing, meniarap sendiri, masa meniarap tu dah boleh pusing2, kalau bg duduk mmg dia dah boleh thn bdn dari jatuh dan dah boleh gerak,pusing, masa duduk, kalau dia nk ambil brg masa duduk dia mengesot, dan skrg tgh bljr juga nak berdiri..

sama la ank sy pun 7 bln xmau menyiarap.. kalo bt tummy time suh menyiarap melalak mcm kne pukul. kepala xmau angkat. nangis je.. tp kalo tummy time kt bdn ke, kt peha ke die ok.. menyiarap xmau.. merisaukn.. kdg putus asa pun ada.. ermmm

12mo trước

sama juga sis, ank siap angkt kepla dan luruskn tgn bila letk dkt bdn...

ank sy nk dekat 8 bulan baru meniarap, skrg nk msuk 9 bulan blom merngkak lagi, dduk pun tumbang2 ,gigi je dh tumbuh 6 batang, lain2 baby lain2 prkembangan, bby sy bambam skit sbb tu kot lambat, ank sy girl btw

11mo trước

skrg anak 10 bulan, still meniarap lagi, agkt punggung sikit2 ,dduk dh stable

setiap bayi lain2 perkembangan dye ... ibu kne banyak membantu ank .. kne buat tummy time .. tp bila dmah boleh buat mesti bby akn cuba n usaha lagi ... biase la tu ...

tiap perkembangan baby tak sama, tak kira lelaki ke perempuan. awak sabar yaa, dia dlm proses belajar nak buat semua tuh.

terima kasih semua, baru lega hati ini. risau juga sbnrya, hri tu baru jump doktr, dr suruh pg buat teraphy..

Bykkn tummy time ibu, in sha Allah mmbantu sgt