GBS CARRIER/KEPUTIHAN

ibu yang ada GBS, nak tanya. possibility utk czer tggi ya? digalakkan czer atau doc akan try normal? atau kita boleh request ke? sbb saya ada daray tinggi & gbs. ada sesiapa alami yg sama boleh share tak?

9 Các câu trả lời

Hi sis, boleh cuba tanya pada doktor ya... sbb masing ii punya risiko lain ii .... tgk pada kadar bacaan darah tinggi awak jugk dan seberapa teruk gbs awak... mcm saya gbs carrier sahja tp on antibiotik dari hospital... jd setiap kali buang air kecil mesti keluar skli dgn keputihan tu utk dia bersihkan dari terkena infection...apa ii pon sis rujuk doktor ya

2mo trước

fahammm. sbb saya darah tggi around 140/80++

sya pun gbs anak kedua ni . tp doctor just ckp nti nk bersalin diorg akan msuk kn antibiotics Dari bawah tu dlu . mcm kenalan sye pun ade yg gbs juga , tp semua lahir normal . kalau da libatkn darah tggi. mgkin memg kne czer .mcm akk sdare sye . ini situasi org keliling sye la . moga dipermudahkn semua urusan mak2 yg berjuang nk bersalin . aaamiin .

2mo trước

tulaa sy pun rsa mcm 50/50 normal ke czer sbb darah tggi ni

saya ada gbs, tapi dari awal doc kata boleh je normal kalau takde komplikasi lain. tapi mungkin kena on antibiotik sebelum bersalin and baby kena admit ward untuk pemantauan/antibiotik right after bersalin. kalau yg darah tinggi tu saya tak pasti, tapi skrg saya pun dah borderline jugak hahaha doc pantau je dulu darah nya 😅

2mo trước

rata rata kata gbs boleh la normal. tp tula sangkut darah tggi la pulak haha

Tade laa sis. Sy pon ada gbs tp bsalin normal tp before bsalin Dr akn bg antibiotics. Lps bsalin pon sama. Tp after bsalin bby pon akn dberikn antibiotics. Tu je

2mo trước

ohhh faham. takdela teruk pun. ok thankss

Tak pastilaa. Tapi saya ada gbs , dan ketuban pecah awai . Dah on antibiotics + dexa pun dokter terus book bilik ot 🌝 tak tunggu bukaan pum

2mo trước

Mungkin laa sbb baby baru 35w . High risk jugak tu

Maaf nak tanya pasal gbs, mcm mana dorg ambil simple tu awak yg buat sndiri atau nurse yg ambil simple keputihan awak.

2mo trước

Ow thanks sis

Tak semestinya. Sebelum bersalin tu nanti akan dapat drip antibiotik dulu.

2mo trước

okay faham!

die bg antibiotik sblm kita bersalin.. sy gbs+ juga

2mo trước

fahammm