Ibu berdarah O+ nak elakkan anak demam kuning

Hi ibu.. sy baru nak masuk 27w.. sy 1st mom.. ikut pengalaman kakak sy, lps anak kakak lahir, mmg kuning tinggi..dkt sbln lebih bru ok.. ramai yg suggest sy mnum susu kambing bila nak masuk 3rd tri supaya anak lahir nnti,kuning x tinggi.. siapa ada pengalaman mnum susu kambing awal2 dan anak dia x tinggi sngt demam kuning bila dh beranak nnti bg ibu berdarah 0+..berkesan x dan mnum jenama apa.. #SeriusTanya #firstmom #bantujawab #ingintahu

21 Các câu trả lời

masa anak saya kuning dulu, kebetulan masa nak tunggu kebenaran discharge drpd doktor, haritu doktor pakar sekali round dgn houseman doktor. doktor houseman tu bgi reason kat pakar tu knp baby saya perlu discharge petang bukan tgah hari, dia kata sbb saya darah O+, jadi kena bgi baby duduk bawah lampu lama sikit biar turun banyak. kena marah dgn pakar tu sbb reason dia tak valid. darah ibu takde kaitan dgn kuning baby katanya. mcm2 kena bebel, dgn saya2 sekali dgn jawab quiz dari pakar tu, tingtong kepala saya, dah la baru lepas czer. jadi saya taktahu kebenaran ttg ibu darah o+ ni mmg auto anak kuning ke tak, baby saya kuning kejap je. nasihat saya, masa pregnant jaga makan la, makan yg sihat2 cukup segala jenis vitamin dlm badan. bila baby keluar, usaha bagi breasfeed walaupun ibu nmpk macam susu tak banyak mula2 tu. baby saya dulu dia tak reti direct, jadi mmg kena paksa dia minum direct byak kali.

enjoy jela ibu .jrang nk jumpa bby x kna kuning skrg ,cuma sekejap/ lama je .nti klo lpas bersalin .kerapkn myusu ye .jgn susah hati .klau bby masuk nicu.lebih baik nti kuning dy cpt turun sbb ddk bwh lampu .u pula rest je kt rumah ,pam susu, simpan buat stok jga emosi jgn stress .smtara bby kt sna . enjoy the journey.lama2 nti bby ok. heeeer sy anak dua dua kuning .abg dulu prolog jaundice yg adik pun kuning jugaa tinggi juga 16-18.lpas tu dh ok dah .masa abg renyah susah hati masa adik santai dah .ni masuk yg ke3 btw sy pun amalkn susu kmbing,mkn anggur,minum kelapa mcm2 lg tp kuning jugaaaa,heee enjoy ya .semoga dipermudahkn bersalin dan ber pantang kelakk ,💪😊💕💕

betul. setiap bayi ni unik. sy darah A+, anak 1st xde kuning, anak 2nd demam kuning 2 minggu. Amalan sama minum susu kambing yg sama, cuma yg x sama ialah hb/bp, GDM (anak 2nd) dan tahap kestabilan emosi. Menurut sy, kalau nk kurangkan kuning anak, masa pregnant kena cukupkan vitamin/kalsium, bagi darah sentiasa cantik hb/bp dan kena jaga kestabilan emosi. apa2 pun smua atas izin Allah swt. smoga yg baik2 saja buat awk n baby.

3mo trước

betul sis emosi mmg main peranan .

sy darah O+ jgk.mmg ank no1-6 Mmg Ade kuning.cuma xtggi la.naik turun bacaan nya je.paling lama 2minggu la tu pun sbb ambk darah bkn hari2.kdg 4hri skali kdg 2hri skali.yg penting 1st cek kuning jgn la trus tggi,Mmg trus kne tahan la baby.mcm ank sy no6.1st cek je bacaan dh 12 ke bwh.trus kne masuk NICU sehari.dkt wad dorg bg bby susu tepung guna cup ubat je.mgkn sbb tu cpt turun bacaan kuning

haah saya pun ada dgr susu kambing boleh berkesan utk kurangkan baby kuning .. n saya pun amalkan tu time ngam2 msuk 28w Sampai bersalin 37w 4d .. tp xberkesan sis utk saya, anak still kuning jugak, discharge kuning day 28 😅 n saya darah o+ juga, mgkin susu tu xsesuai utk saya atau mmg ibu darah o anak mesti kuning tinggi 😅 btw saya minum susu kambing brand Lazz

blood group xmain peranan sbnrnya..for me personally i think when the baby body and organ cukup matang, jaundice kejap sahaja. my blood group A+, my 1st born 41w emergency czer due to failed iol, jaundice 7 days only. my 2nd born 38w elective czer due to big bby..prolonged jaundice, btul2 off masa umur genap sebulan.

3mo trước

Ala yg komen lelebih x pelik la x kompius la entah2 anak pon blom ade or sorang 2 3 je..da acah2 mcm pengalaman tu menggunung sgt..even doctor pon confused tp mak2 lain ni biasala terpaling PHD medical x pelik x confused..normal je kalo nk pelik dgn kuasa Tuhan pon & sukati la kalo org nk confused pon 🤣

Paling ptng jga pemakanan semasa 3rd, Klau boleh elakkan mkn mknan seperti mknan yg berunsurkan kari atau berminyak, Minum kepala muda, 1 utk kurangkan kuning Bayi dan mudahkan utk bersalin. syukur bacaan kuning baby sy below 100 and than doc cuma minta dtg ke klinik 3 hari 1 Kali dtg utk review dlm tempoh 2 weeks.

saya amalkn susu kurma brand farm fresh..tp start minum msuk 3rd trimester sbb masa tu ssh nak dpt susu kurma. nak buat sndri pn malas 😂😂.. saya minum alhamdulillah kuning ank rndah...kwn sy darah O ank xde kuning..dia pn amalkn susu kurma dari awal 2nd trimester..

saya pn darah O+ suami isteri..semasa anak first dh masuk 3rd trimester sy amalkan kurma,Dan minyak kelapa Dara,, ikhtiar jee,,seminggu sebelum due hari2 minum kelapa muda.. alhamdulillah rezeki lgsung anak sy xde kuning Dan kulitnya licin je.. ikhtiar jelah