Barang baby

Hi ibu-ibu semua. Nak tanya ibu2 start beli barang baby dari minggu keberapa? Ibu2 prefer beli last minute atau beli awal tak kalut. Selalunya yg beli last minit ni mesti dah ada pengalaman kan. Yg beli awal ibu2 first baby excited hehe. Tp tula down pulak nk beli awl bila org momokkan cakap kalau beli awl takut nnti anak tak jadi. Share lah ibu2 beli brg anak daei minggu keberapa hehe. #firstbaby #firstmom

48 Các câu trả lời

saya anak 1st rasa teruja tu ada tapi blur taktau apa yang paling penting nak beli dulu. akhirnya masuk 7 ke 8 bulan baru beli lepas dah biat list. mujur baby tak keluar awal huhu. mula beli hari tu fokus barang keperluan baby macam baju, pampers, tilam bantal, barut, bedung. benda gitu la dulu. kiranya yang nak guna dulu la lepas baby lahir. barang kecik kecik dulu. barang besar besar kemudian baru beli bila dirasakan perlu.

saya kan cukup tak suka org cakap mcm tu.. bab kehilangan ni bukan awal2 pregnant sja boleh hilang, dah cukup bulan pun boleh hilang klau dah memang takat tu saja Allah izin ank hidup.. hilang awal2 mngkin boleh redha dgn cepat, tgk kain baju pun tak sakit sgt. tapi klau dh 9 bulan kandung, tiba2 takda.. lagi sakit rasanya tgk kain baju yg baru beli..

bagi saya kalau boleh untuk trimester pertama beli yang besar2 dulu cth stroller baby ke carseat ke buaian ke pastu dah masuk second tri beli la kelengkapan baby seperti baju ke beg dah third trimester baru beli sabun baby minyak ka herba ka .. gitu lah haha tapi tak salah nak beli awal sebab misi dia cakap beli awal ni bagus manalah nak jangka kan ada je kes baby keluar awal sebelum due date ..

saya mengandung anak 1st ni, saya beli dari 4 bulan bukan sebab excited, tp sbb dah buat plan setiap bulan nak cari barang apa slow2.. jadi mudah nak rancang, nak kejar promo pun senang sbb jarak masa panjang, poket pun takde la terasa kering sangat.. lagi 1 takut rasa terkejar2 dan xlarat dah bila dah sarat ni, skrg tgh kemas2 beg hospital je..

saya beli start 3 bulan baby dlm perut. lepastu pkp masa tahun 2020. Ramai je ckp centu masa saya beli awal. saya buat bodo je sbb saya dh siapkan budget sebulan brp untuk brg baby. time org kalut nk beranak time pkp, saya dh rilek takyah cari barang baby. so moral dia, kita taktau apa akan jd masa depan dan pedulikan je org ckp.

Week 28 saye baru start beli sikit2.. Sbb klu nak beli sekali harung, rase mcm sayang duit tu hahahaha.. Skg da 33 week, x kalut dah.. Dah siap packing barang dalam bag.. Tinggal masok kereta je.. Nurse da pesan awal2, masok kndungan 7 bulan da kene prepare n packing siap2 masok kreta.. Sbb saye bkerja..

Sy dah masuk 2nd trimester baru start sikit sikit beli brg baby . Beli baju sikit , nnti bulan dpn beli lain pulak . Atleast tak sakit nak membeli last minit . Nanti tkt cpt penat bila perut dah membesar . Lepas tu ni anak pertama , cucu pertama . So mmg takde baju org lain boleh guna utk recycle .

first baby saya beli keperluan penting dahulu ...lepastu baby Kan cepat membesar ...sye beli Yang Selebihnye kemudian...Baju newborn ,pampers, toiletries baby, barut,blanket,towel, Dan barang2 untuk sye bawa ke hospital..and barang for berpantang..😂🤣 selebih Nye selepas bersalin Baru beli ...

sy dari ank 1st sampai lah ni biasanya beli bila dh 5 bln ke atas.. beli yg mana penting utk bb dn ibu dulu.. settlekn seme sblum 8 bln.. sbb bila2 pun kita akn bersalin nti.. brg yg lambt kita boleh beli mcm buai ke, katil bb ke, walker ke.. mcm tulh lebih kurang.. 😊

Sy masuk 5bulan dah start beli itu pun ada yg bunyi tak elok beli awal2. Perut 7bulan baru elok beli katanya. Sy cepat penat, lenguh pinggang masa perut masuk 6bulan. Nasib baik beli awal, perut 7bulan sy relax je kt rumah tak perlu risau barang baby dah, if ada yg tak cukup sy beli online je.