Assalamualaikum nak tanya

Hi ibu , 5-6-7 weeks normal ke cramp perut sangat sangat macam sakit period , sakit tu buat kita risau . Pastu ada nampak lendir coklat sikit , xlekat kat pantyliner, just masa nk basuh tu ternampak ada sikit . Belum pergi kk sbb awal lagi nk g scan pun #firstbaby

10 Các câu trả lời

better pegi check ke klinik untuk kepastian. badan setiap orang tak sama. kalau keadaan saya, keempat2 orang anak masa awal mengandung, semuanya ada cramp perut mcm nak datang haid, dan semuanya ada turun darah tp just lekat pada pantyliner, tak banyak sangat pun. anak keempat ni, lekat bulan 2 tp masa bulan 3 ada turun darah tp tak banyak, sy assume period sbb keluar 4 5 hari.. bulan 4 baru tahu kata pregnant sbb cramp perut tp tak turun haid. Alhamdulillah semuanya sihat.. jd sis apa2 pun pergi check ke klinik sebab doc bole check dengan lebih detail berkaitan pregnancy kita.

sama macam saya mase 6 mnggu , kluar drah . pergi klnik scan, ad degup jntung bby . doc bg ubt kuatkan rahim , mkn seminggu . lepas tu xde drah dh . pastu mnggu 13 , drah kuar lg , pergi kk, scan bby ok . doc bg duphaston, mkan smpai kandungan 22 mnguu . skrg dh 28minggu , doakan baby dan sy sihat2 sempurna hendaknye .

12mo trước

insyaallah aamiin3 . sy pun xsure la plk knpe doc x bg ubt tu

Sama mcm sy sis.. tp sy g klinik swasta doc bg ubat kuatkan rahim(duphaston) makan 3kali sehari selama seminggu dan darah spotting terus stop lepas habis ubat.. doc scan ada kantung dan cek dari bawah pun mmg ada kantung.. lepas 12w baru buka buku di kk.. alhamdulillah skrg dah 36w..

12mo trước

@fatin nadyra inshaAllah , doc xboleh nk kira berapa weeks sbb period irregular . cuma suruh repeat scan bulan depan je

Kalau ada nampak coklat/ merah/ pink tu pergi check terus sis. Ancaman keguguran. Memang kalau pergi kk kadang2 tak dilayan sebab belum 9-10week, tapi awak pergila private dulu ke. Yang penting kandungan selamat 🥺 semoga dipermudahkan ya sis

cramp sikit2 normal awal kehamilan, tapi patutnya tak sesakit senggugut period. and sebabkan ada pendarahan tu, sis cecepat pergi je check. pendarahan apa2 time pregnant, cepat check.

Saya tk psti setiap org sama ke tk tp masa saya bru nak pregnant saya gitu jgk skit sgt and keluar coklat sikit skli je tu dikira spotting. But now ok je tkde pape☺️

cramp macam sengugut tu biasa sbb dulu saya pun sama awal2 minggu preggy tp gi klinik takde apa, cumanya if ada spotting coklat tu tak normal, pegi la klinik

Tak normal untuk awal kehamilan. Better pergi check swasta.

xnormal. cuba pergi private clinic utk check

Pergi klinik swasta asap. Jangan tunggu.

12mo trước

dh pergi doc ckp normal kalau sikit2, xde bagi ubat2 .