Meluahkan .. terima kasih yg sudi baca

Hye.. sy sekarang 38 week pragnant.. sy bekerja tapi masa kandungn 36 sy dh amkk cuti awal2.. sbb kali ni sy penat pinggang . Company kecil2 je.. asalnya bos ok dan akan bayar 60 hari gaji full.. tapi dia ada mintak sy closekan 1 job setiap hari.. lain2 kerja dia buat . Sbb kerani boss sy sy sorg. Nak di jadikan cerita selepas 1 minggu cuti dia mintak sy closekan job lain.. dan buatkan Invoice2 . Sy tolong jugak, lepastu next week dia suruh sy tengok job masuk pulak dgn close kan job lain..sy buat lagi.. tapi arini sy dimarah sebb tak bukak grp job .. kalau sy bukak sy accept job sy kena marah sbb memandai buat keputusan.. lepastu sy ckp sy duudk rumah bukan main hp semata2 sy pun nak gerak laju dh x larat dia marah kan sya.. dia buang sy dari semua group2 kerja . Paling sedih dia cakp x ada bayaran bersalin.. hmm compny kecik 1 tahun kerja x ada KWSP. Cuti kena ganggu sy ok sy tolong jgk dia.. tapi arini teruk kena dgn tunggu hari nak bersalin . Sy luahkan lah sbb sedih. Asal mintak tolong 1 job je.. tapi tu lah lain jadi .. masa sy mintak cuti 36 week dia ok je.. tp bila dia dh kusut dia , dia ckp lepas je yang g amik cuti awal2 sebb apa.

3 Các câu trả lời

Kita ni kerja tak kira company kecik ke besar ke. even 1 month pun tak dibayar kwsp tu dah kira redflag & get ready utk ditipu lagi in the future. So jgn expect boss janji gunung fujiyama dgn kita sedangkan yg gov wajibkan pun dia tak buat. Setahun majikan bayar kwsp saya hampir 10k tau, yg ni majikan saja belum lagi tolak part saya as pekerja. Jadi rugilah kalau kita tak report majikan yg ambil kesempatan. Another kesempatan yg dia ambil paid maternity leave sis 60 hari je? Skrg dah 98 hari la sis

sis boleh report pejabat buruh. tak kisah company kecil mana, KWSP hak pekerja. kawan saya report pejabat buruh sebab kerja 1+ tahun tak dapat KWSP dan kena buang kerja tanpa notis waktu PKP, pejabat buruh suruh bos dia bayar pampasan ribu2.

setahun tak carum? company apa ni. xkira company besar atau kecil. majikan wajib carum kwsp utk pekerja. baca balik akta kerja. semak balik offer/confirmation letter.