Bolehkah berpuasa diusia kandungan 5 minggu

Hye semua mommies..nak tnaye, sy baru mengandung 5 minggu... Alhamdulillah penantian selama 5 thn lbh. Boleh ke sy berpuasa? Adakah puasa akn menggangu prkembngan janin? Mohon pencerahan.. Tq #seriusnanya #firstbaby #pleasehelp #ingintahu

12 Các câu trả lời

berpuas ikut kemampuan ibu. kalau risau sgt blh dptkan nasihat doktor. saya dulu niat nak berpuasa penuh. time tu mengandung nk 7 bulan. hri ke 19 puasa xsilap sy, perut start jadi sakit. tapi baby gerak2 je. esokan pun perut masih lagi sakit. pergi jumpa doc swasta utk scan, dia bagi surat emergency utk masuk hospital terus. msuk je hospital, terus kena cucuk utk mematangkan paru2 anak2. sakit ya amat kena cucuk tu. smpai terketar2 tahan sakit. rupanya sbb sy puasa. elok je xpuasa, elok plk perut xsakit.. punye la risau takut beranak awal. pra matang ler. tapi alhamdulillah keluar baby girl cukup bulan.

1y trước

sy dpt puasa pnuh 2 hari je...lps tu skt perut n pinggang...trus x brani nk truskan puasa...

cuba awak tanya misi dkt klinik kk awak mcm mne.. saya sekarang 17weeks dapat puasa sampai tgh hari je sebab kepala jadi pening dan rasa tak sedap perut terus cepat2 berbuka...saya sebelum nie ttc 7tahun jadi tak nak ambik risiko..tak apa nanti puasa boleh ganti balik janji kandungan dan ibu dalam keadaan baik

1y trước

sama lah ..suami saya pon selalu suruh berbuka jangan puasa ...tak apa sis nanti puasa boleh ganti balik... semoga kandungan kita sihat dan berkembang dengan baik sehingga selamat dilahirkan 🥰🥰 aamin

puasa tu wajib utk semua orang termasok ibu hamil. cuma Allah mudahkan utk ibu2 hamil. cuba utk berpuasa takat awak larat. kalau ada simptom2 gastrik, pening, alahan teruk, nak pitam dan sebagai nya berbuka okay semoga allah permudahkan urusan awak dan mommy yg lain🌻

1y trước

amiinn...tq info...

saya tak pasti lah sis kalau risiko puasa penuh..kalau nk puasa jgk bleh selang seli or 3 4 hari seminggu.. sbb kandungan baru lg..janin perlukn lebih nutrisi.. lgpom sis dh mnnti 5 tahun utk mngndung.. syg klu jd apa2 pd kandungan..smoga dipermudahkan..

1y trước

amiinn... tq info... sy puasa 2 hr da...tp.kdg ad rasa skt perut n pinggang... lps nie klau ad rasa skt sy x puasa...mmg risau sgt...sbb lama menanti 😥

Penantian lebih 5thn, kandungan pula masih sgt fragile, klu ikutkan tak digalakkan puasa sebab baby masih sgt kecil dan perlukan nutrisi yg cukup. Klu rasa bdn tak larat, terus berbuka ye awk, risau pula klu baby ✘ tahan.

1y trước

*ان شاء الله* ‎*آمـــــــين آمـــــــين يَا رَبَّالْعَالَمِــــــــين.* Semoga dipermudahkan segala urusan 🥰🤲🏻

itu semua dari sis.. kalau sis boleh tahan dan tidak memudaratkan kandungan. boleh jer.. yg penting utamakan makanan yg sihat² ... saya masa pregy saya puasa juga tp ada hari² lain tu saya tak puasa. ikut bdn sis.

1y trước

ok sis...thanks

Sy 6 weeks pregnant. Sy 1st day try puasa pkl 1 cmtu badan jd menggigil n lemah. Terus berbuka. Doc kata awal2 1st trimester tak digalakkan berpuasa sbb baby perlu nutrisi.

1y trước

sy puasa 2 hr je...lps tu x brani...sbb prut rasa skt...haus je

wajib berniat and bersahur mcm biasa. tapi puasa takat kemampuan u je. kalau rasa nk muntah pening2 pedih perut nk pengsan terus je buka.

1y trước

puasa ikut kemampuan. kalau rasa haus sgt2 x thn, boleh buka.

saya baru jumpa doktor tak di...doktor cakap trismestr pertama better jangn puasa..klau trismestr kedua atau tiga boleh ..

1y trước

ok sis...tq info...😍

Kandungan masih awal tu sis, baby bru nk membesar tu, better dptkn nasihat doktor, jaga kandungan elok2 sis,

1y trước

tq sis...amiinn...doakan sy ye