vitamin

hye nk tnye.. folic acid dgn iron tablet yg nurse bg tu nk mkn mcm mne ea? #firstbby.. tk thu

2 Các câu trả lời

Sis, nak elak rs mual atau muntah..sis mkn ubat tu sebelum tdo..2 jam b4 nk tdo, make sure perut kosong..jgn mkn pape..right before nk tdo, br mkn ubat tu..ni tips yg nurse KK share gn sy supaya sy xrs side effect ubat2 tu..ubat tu mmg kna makan ms perut kosong atleast 2jam..so, sis biasakan diri cmtu..moga2 sis xalami side effect ubat tu 🤗🤗

4y trước

Btw, iron tablet tu utk bg tambah darah supaya ckup utk bentukkan tubuh baby..acid folic tu utk generate sel n otak baby diawal kehamilan..sehari mkn 1 biji je both ubat..unless nurse dh bg ubat lain, br sis berenti mkn acid folic n iron tablet tu..nnt kalau dpt obimin, br nurse suruh mkn tu je..xyah g mkn acid folic n iron tablet sbb obimin dh lengkap semua..but, sis makan la ubat tu ikut time yg sy suggest tu..jd xde la rs mual apa semua..

Folic acid makan 1 biji 1 kali sehari Iron table tu ikut sis. Kalau HB sis normal, takyah makan. Kalau low, makan 1 biji 1 kali sehari. Kalau low sangat 2 biji 1 kali sehari (saya nurse suruh macam tu sebab HB 10) Tanya lah nurse utk kepastian ☺️

4y trước

nak tnya klu mkn ubat yg klinik bagi tu dgn air fresh orange bole tk..utk naikkan hb