berat badan naik

hye mummy smua sy nk tanya mcm mne nk turunkn berat bdn time mngndg nie..dlu masa pregnent 12 mnggu sy dh mnum air gula n alhamdulillah normal...skrg ni sy mngndg 19 mnggu 4hari doktor kata berat berlebihan n kne mnum air gula untuk kli ke2.. risau plk sy kot kali ni tersangkut...ada tips apa2 x...#ingintahu #firstbaby #1stimemom

5 Các câu trả lời

klu naik mendadak sure kn minum air gula. sy mmg jga btl berat sbb sy strt pregnant mmg dh obes. sbln blh naik 800gm je berat. Alhamdulillah hb ok bp ok gula ok. skrg dh msk 8 bulan berat sy br naik 5kg.. doktor kate bgus. petua sy time 4-6 bln tu kuat lg bdn blh la excersice ibu hamil tu n kawal makan. mlm klu blh jgn mkn tp pkl 1pg 2 pg bby tendang2 mintak mkn mkn la biskit lemak sekeping minum air tido blk. buah sayur mkn lebih nasi pilih beras rebus portion ttp suku2 separuh. blh trun berat sikit

3y trước

tq...sy alhamdulillah dh mnum air gula kali ke2 tp result normal xde sangkut apa2

Jaga pemakanan. Mkn on time dan jgn terlebih mkn. Org selalu cakap masa pregnant kena makan banyak sebab mkn utk berdua. salah konsep ni. Mkn ikut portion yg puan rasa cukup utk puan. Kurangkan gula sebab gula salah satu faktor kenaikan berat badan even tak pregnant pun. Paling penting, tido kena cukup. Banyakkan berehat sebab stress dan rehat yg tak cukup pun faktor berat badan naik 😊

sama mcm sy..hamil 12 minggu dh minum air gula..pastu check up lg sekali berat naik mendadak, kena minum air gula jgk utk kali kedua, lps tu alhamdulillah berat maintain, klau naik pun masih dalam range dia, sy amal air sunquick kosong tiap² hari..mmg akan turun berat..tp kena thn ngn masam sikit la.😄

terima kasih puan..

jaga mkn