Sakit belakang punggung.. Normal @ tak?

Hye mommies.. Sy 1st preg. N sy dh preg 12w.nk tnya. Normal ke sy slalu sakit blakng punggung? Kadang² susah sgt nk bangun dri tdo@tmpat kta dduk. Rsa mcm kekejangan. Tp sbelah kiri jer. Mohon jwpn dri senior²#ingintahu #firstbaby

5 Các câu trả lời

dulu sebelum sy pregnant ada sejarah jatuh bilik air terduduk,time pregnant masa 12w ada start rasa sakit blkg punggung then rasa kebas sampai ke lutut belah kiri. susah nak bangun,nak berjalan semua..pergi klinik doktor cuma bagi ubat tahan sakit, xboleh nak buat xray sbb tgh pregnant. alternatif lain saya pergi urut dgn bidan, baru ok sikit + dgn buat senaman regangan & kuatkan otot pinggang/punggung. Tapi skrg dah masuk 8bulan, baby makin besar, kerap makin rasa sakit dkt tmpt sama sampai kena refer dgn pakar tulang & fisio utk pantau keadaan. apa2 pon jgn lupa buat senaman regangan & kuatkan otot pinggang tu semua. boleh kurangkan rasa sakit tu sis.

Sama saya sis, saya terasa kalau jalan jauh, nasib hsband suka lapikkann bantal kat punggung. Sebelum ni balik kmpg suka naik ets kalau balik sorg, skrg tak nak dah, sbb tak selesa, kdg nk mngiring la dlm ets tu. hehe. Kalau ddk lama lagi la, tapi klu baring tak ap pulakk. Saya betul tengah tulang punggung.

2y trước

Tu la awak, try kan, mana nk tau sesuai dgn awak jugak. 😊

Yup normal. Nnti dah 3rd trimester lagi la nak mengiring kiri kanan time baring pun sakit 😅 banyakkan minum susu. Awk sakit tu sbb baby membesar, tulang punggung makin merenggang 😁

2y trước

Oooo yeke? Tq sis. Sy alahan xleh mnum susu jer. Yg lain, smua boleh mkn. Kcuali mnuman yg berasaskn susu

Sama… Saya sekarang 16 weeks.. Masa 12w sakit je pinggang… Baby tgh nak membesar lagi… Tahu2 perut membesar jugak…

2y trước

2hri prtama jer sy dpt puasa penuh. Pastu, xdpt nk teruskn. Rsa cam nk pitam sbb sy slalu muntah. Susu mmg xleh mnum sejak preg ni. Hari ni, sy try puasa plak. Moga ank ok jer kt dlm. Tq sis info

Normal tu. Nurse dekat kk nasihat saya suruh ambik pil calcium and dia bagi jugak vitamin b complex masa last checkup 16w.

2y trước

Ooo yeke? Sy mkn af yg ganilia. Rsa pkej skali multivit. Nty next check up, sy try tny doc plak. Klau kna ambk kalsiumnke cmaner. Btw, tq sis