BF... Risau..

Hujung bulan ni sya dah start masuk kerja. Sekarang sya DF baby.. & da start pump utk simpan stok.. Skrg ni sya dah start risau.. Bila pump susu,paling bnyk pernah dpt dua2 breast 4oz/3oz..paling sikit msti 1oz.. Sya rsau bila da kerja, sya tak boleh nk commit pump sbb kerja as a nurse... Takut sgt tak dan nk carik masa.. Takut juga sbb tmpt kerja tak ada pantry, nk simpan susu mcm mana.. Nk pump susu kat mana... Otak da pk mcm2.. Cukup ke susu utk baby.. Ke sya je yg overthinking? 🥺 #firstmom #sekadarberkongsi

4 Các câu trả lời

Sis nurse kan so mesti surrounding pun support breastfeeding moms. First of all jgn overthink, nanti stress which akan affect supply. Kalau betul semangat nk bf kena be positive. Cara saya guna handsfree breastpump (double to jimat masa), selit je dlm bra then pakai blazer/coat. Saya kt office kalau tiba2 pakai blazer/coat org faham saya tgh pump lah tu 🤭 Nk lg advanced boleh beli breastpump yg boleh control guna apps, tp mahal sikit la. Tuang susu dlm surau or sinki toilet tp hygiene kena jaga (dah takda choice tuang tempat elok sikit so toilet pun jadi huhu). Bila dah settle saya buat fridge hacks guna cooler bag. Tak basuh or lap pun. Terus tutup guna dust cover, masuk dlm ziplock then simpan dlm cooler part sekali dgn ebm. Ice gels gabag tahan lebih 12 jam so far saya guna tp depends on keluasan cooler bag & qty ice gels. Itulah rutin harian saya sampai now anak dah nk setahun, tak boleh berpisah dgn my cooler bag. Tp seronok bila balik tuang2 susu kt rumah utk bekal anak esoknya. And kalau ada masanya susu drop tak dpt kejar demand, jgn stress. Standby saja fm to topup susu anak kt taska while kita buatlah power pumping to increase yield back. For now saya pump both sides morning session still dpt 8oz & petang 5oz, anak minum 10oz di taska. Saya dari dulu enougher but survived til now. Good luck mommy! Disclaimers: Cara fridge hacks (cooler bag) saya ni kena try & error dulu ya. Kalau anak sesuai Alhamdulillah. Kalau tetiba anak cirit or ada something wrong, kena basuh betul2 breastpump tersebut setiap kali nk guna & jgn tuang di toilet ☺️

10h trước

sedih kan, yg dlm surrounding bf pun takde kemudahan, yg bidang takde kaitan langsung tu tak pelik la kalau takde kemudahan pn😅 semoga mommy2 dimudahkan urusan nak susukan anak dgn susu sendiri min 6m🫂❤️

Jgn stress sgt sis.pastu jaga pemakanan dan jadual pumping.klu kerja nurse memang better cari yg handsfree sbb penah nampak nurse/dr yang guna cara tu utk pumping.tp kalau susu dh drop boleh je campur fm.jgn pressure sgt diri.sy anak 1st boleh nyusu 7 bln.anak 2nd 4 bln je.sedih sgt2.tp sy selalu berdoa minta Allah kurniakan rezeki dpt susukan anak hingga 2 thn kalau mengandung lg.Alhamdulillah Allah makbulkan masa anak ke3.skrg pun sy selalu doa utk anak ke4.insya Allah sis,percaya dengan perancangan Allah.yg penting sis usaha sebaik mungkin.percayalah ramai sgt yg sokong utk breastfeed.be happy always.create beautiful memory dgn anak2.sy doakan semoga Allah permudahkan segala urusan sis dan semoga Allah kurniakan rezeki berpanjangan.jgn give up ye walau ape pun yg berlaku.sis tetap ibu yang terbaik buat anak2.love always 😘

kalau guna pam handsfree, tak boleh ya? tapi dengan uniform nurse tu macam susah juga ya nak pam sambil bekerja. simpan susu tu sis boleh guna fridge hack tapi guna cooler bag je. cuba follow group2 penyusuan maybe ada yg berpengalaman boleh share exp. moga Allah mudahkan urusan sis & murahkan rezeki anak dapat teruskan minum susu ibu 🩷

14h trước

Pakai bju scrubsuit sis.. Risau terbonjol jela kt baju tu.. Haha.. Sya fikir kalau pakai sweater malu dgn bunyi pump pula..sbb kerja ada staff lelaki jgk.. Dr lagi.. tpi tula kena la curi2 jugak masa utk pump demi anak.. Tq ya sis bagi support ☺️☺️☺️

Tiada pengalaman jadi EP MOM. Puan boleh join FB group Happy Breastfeeding Malaysia atau follow medsos Owh Didiyana.

14h trước

Tq sis☺️☺️☺️