hb terlalu rendah

hoi mommies ada sesiapa tak pegalaman preg 9week darah 7.8 sahaja🥺🥺 boleh bagi contoh makan naikkan hb🥲🥲 #firstbaby

44 Các câu trả lời

sekarang sy makan maltofer dah 34 week. masa mula2 6 week sampai 9 week.mkn zencofer tp mintah n cirit. tukar iberet pastu hb mkin turun. bl dh 7 bulan tukar maltofer naik dah 10.6 , 10.5 kalaux masa makan iberet 8.4 , 8.0 masatu usia kandungan 5-6 bulan.pastu sehari sekali minum susu kambing,makan sayur ,buah jambu batu. air kelapa muda bl dah nk msuk 7 bulan. maltofer tu lg senang nk mkn kunyah2 bl2 masa n perisa coklat x rs besi pun.

Banyakkan makan daging, kerang, sayur macam bayam, jambu batu dan kurangkan ambil kafein macam kopi, teh, coklat/milo.. and kalau klinik ada bagi ubat tambah darah yang warna merah tu (zincofer) cara terbaik minum ubat tu adalah minum dengan air sunquick.. memang cepat dan membantu naikkan balik hb.. saya dh cuba.. memang menjadi ☺️

2y trước

tak ada ...iberet sahaja🥺

1st, pemakanan awak sendri kena jaga sis. kalau awk amik apa2 supplement, tp pemakanan x jaga pon xboleh. kena byk kan makan sayur2 hijau. mcm bayam. elakan mnuman kafein. mkn buah jambu, mnum pati delima

2y trước

tq sis...x makan supplement apa2 juga sis ...tapi first time cek terus rendah..hrp2 next cek normal sudah lg pun ada sdh ubat tambh darah

makan jambu batu/amalkan mkn pati delima setiap hari InshaAllah hb akan normal. Dan kalau boleh kurangkan ambil makanan/minuman yg boleh hilangkan serapan zat besi dlm bdn contoh kafien kopi or teh dan juga coklat

2y trước

terima kasih Sharee🥰🥰

bykkn ambil sayur bayam, sawi, kangkung. klau boleh setiap hari mkn sayur dan buah mcm jambu batu. boleh juga cuba pati delima gulsan. selain mkn ubt tmbh drh yg doc bgi.

2y trước

tqq nnt sya Cuba hrp2 lps ni ok da🥰🥰

jgn minum mnumn berkafen.Makan syur setiap hri pun klu mnum tu, sma juga sis.Lmbt tu naik hb.Telur kuning pun x boleh mkn.Bikin lmbt naik hb.Ini pnglmn saya.X tau klu org lain.Lain org lain cara. hihihi

2y trước

tq sis share... 🥰🥰

stop pengambilan kafien,mcm coffee,coklat,tea,milo..perbanyakkan makan/minum jus delima tanpa gula..insyaallah HB akan naik..or kalau sis ada ambil ubat tambah darah boleh ambil dengan jus

2y trước

tq sis🥰🥰

sy mkn delima dgn buah naga merah dua hari sebelum checkup.. vitamin tk pernah skip..susu minum..mkn masakkn kt rumah je bnyak..Alhamdulillah hb tk pernah low..skrng 30weeks..

2y trước

wahhh ...best nya xlama lagi bersalin😍😍 tq sis

minum ubat tambah darah tu dgn jus Sunquick perisa oren..jgn add sugar ya.. & mnum ubat selepas 2 jam dari awk breakfast/lunch.. means,perut tu msti kosongkan dulu

Saya amalkan kerang, jambu batu dan bayam merah. Saya makan jambu batu setiap hari sekali alhamdulillah sepanjang preggy hb sgt cantik 🥰

2y trước

mcm tiada rasa mkn begitu sis .sy mkn dengan lada pula sikit 🥲🥲 ala cmfm x menjadi 😂😂