luahan hati

hm saya tkthu lahh sejak pregnant ni ke ap! tapi hri2 saya mkn hti dgn husb. time sye mngidam mcm2 dia boleh jnji besok lusa. klu sya menangis nk jugak dia maki2 hamun sya. ya allah luluh hati saya pedih teramat tk mmpu nk ckp sepatah pun bile kena maki hamun hnya allah sje yg thu mcm mne perasaan sya tu. dia ckp sya tk fham kerja dia... sya thu dia pent tpi dgn spe lg sye nk mntk. keluarga sya smua jauh2 dia tgglkan je saya sorg2 dduk rumah ni. hrini sya mntk dia anta sya pergi appointment dkt hos.. lmbt menunggu dri pgi sbb ramai org dia boleh tgglkan sya mcmtu je dkt hos tu sorg2 suruh balik sndiri. trpkse lah sya blik naik grab sorg2 melelh airmata... ? sya tkthu lah tpi hti ni sungguh la berkecai ... dalam pikiran sya mmng nk mhon cerai je tk snggup dh ya allah kena maki hamun mcmni dlu sblm mngndung mngkin sya boleh hadam lg sbb hati sya tk sensetif mcm skrg. skrgni org mrah skit airmata dh meleleh dh tk mmpu nk melawan...buntu saya mcmni nk bercerai sya tgh mngndung☺️ kalau ibu2 brda dia tmpt saya ap keputusan ibu2 yee...

37 Các câu trả lời

Sakitlah hati kalau sy baca satu2 kisah ni.. Sy x suka org laki mcm ni. Gaya mcm samseng. X puas hidup. Kecil2 x nak mampus, bila besar..Haihh..! Org mcm ni tak payah kawin lagi bagus. Orang laki patut tau apa kedudukan dia sbgai lelaki. Bukannya segala galanya kudrat kekuatan apa semua.. Kalaulah sis boleh direct cakap dgn laki, sis patut ckp yg sis ada hak. Hak dlm bersuami isteri ni patut kena belajar. Laki ni patut tau sblm kawin tu mcamana.. Dia sendiri pilih jalan hidup dia nak kawin. Jgn ckp orang yg suruh. Apa gunanya kawin kalau mcm tu gaya seorang suami... Sedar diri lah man. Sis jgn biarkan sgt dia manjakan diri main hf itu ini sgt.. Tapi kalau dah slalu sgt, mesti ada sesiapa dkt sana mastermind. Buat laki sedar diri dia tu siapa dlm rumah. Suami org buat gaya suami org. Pun ada nikmat Allah lagi suka kalau jadi suami yg terbaik. Mastermind tu mesti ada.. Mestii.. Otak dia jangan simpan dkt lutut.. Xda org lain nmpk baik buruk, cuma isteri saja nmpk, jgn pula tau malu marah kalau bini yg tegur atau minta sesuatu..😭😭😭😭 Sampai maki2 x matang langsung.. Kalau mmg sblm2 ni jenis memaki, lama2 dah mcm toxic dah.. X sanggup hadap mulut mcm tu.. Sis kena jadi diri sendiri yg lebih berani,matang dan x mcm budak2 kalau mcm tu. Laki dah mcm tu. Sis kena lebih maju banding laki. Tapi jgn smpai mcm kutuk dia. Nnti dibuat gaduh pula hahah.. Buat dia sedar sis tapi dgn cara silent learning.. Tanpa sedar dia bljr sikit2.. Tapi jgn semua pun sis yg buat. Nnti dia ingt sis okey dah xda masalah bt kerja. Makin malas.. Sis cari jalan kalau suami mcm biarlah tu biarkan je.. Tapi buat yg senang dulu.. Psl cerai ni tgk dulu sejauh mna seriusnya dia Dlm mnguruskan kluarga. Dia tu spatutnya ktua kluarga. Bukannya dia yg goyang kaki sngt.. Sis cuba2 mention ckp dgn anak sis, ibu dah buat dah kerja. Ibu dah siapkan. Nah ibu dah siap. Lama tunggu ya nak ibu dah buat semua.. Mcm tu.. Ibu dah jalankan kerja. Ibu dah buat dah. Biarlah kalau laki ckp sngja ckp ke atau gila ckp sorang2.. Sis kalau boleh jgn juga terasa. Bt mcm dah biasa. Sis kena deluankan jangkaan sis psl gaya laki tu. Dah tau dah dia nak cakap mcm tu atau apa2.. X apa fikir mcm tu. Sy hrp sis dpt control keadaan sis time mngndung ni.. Sis doa byk2 mnta kekuatan dari Allah. Sambil tu cari orang trdkt yg kuat sikit mcm ibu sis atau siapa2 lh jadi pendorong sis lebih kental jiwa kuat.. Aamiin

sy rse suami puan ni mmg jnis tak brtgjwp...bkn tkt sbb awk mengandung je.. lg siap maki hamun? bnd ni mmg sllu trjd kan? mustahil suami yg baik maki hamun bini apth lg sdg mngndung.. berdikari lah dik.. tkt check up xpyh mnt dia teman bgai. nk mkn ape pon cri sdri.. dr cara lynn dia bgini.. dah nmpk da mcmna nti awk brank..mmbsrkn ank.. aduhai dik..bsrnya ujian ko. klu akk dprlakukn bgini mmg akk dah blah.. akk xtau sikap dia bgini sjk awk mengandung atau dr awl prnikhn. tp akk agk sdri mmg peel dia dr awl lg. hanat sguh laaa. maaf ckp kasar. klu mmg peel dia bgini.. mmg ptot awk fkirkn pnceraian. sbb smpai bila nk hdp peel biadap dia. esok2 dpn ank dia tujal2 kpla awk. ruma brsepah awk x smpat kemas dia maki2. ank nangis dia tgking2.. fuh bygkn je da naik angin rse. ptotnya wktu awk hamil ni lah lynn dia jd 5star pd awk. prhatian lebih. krja ke ape ke smua ketepikn dlu pun xpa.. krja je kot.. krja xkn prnh hbis..esok lusa smbong balik..ibu dan bby kne difokuskn. tp yelah..klu dah bebal kn. wt skit hti je. smntra ni brsbr je lab dlu.. prmpuan ni...klu dah ' lantak la sne' dan 'diam' lg tenang dr sbuk mikir org yg tak de hri perot ni. jg diri awk..jg baby awk je.. Allah lg maha tahu dik. moga Allah kuatkn awk. moga Allah bg pengajaran dan hidayab pd suami awk.

Maaf ye sis....kalau dr pembacaan sy pd cerita sis ni kan....suami xslh pon...sbnrnya sis yg xphm dia... Sbb mula2 sis ckp nk mkn itu ini dia jwb esok lusa kan...dia jwb tu elok2 atau trs maki ye...?sbb sis cerita lps sis nanges2 br dia maki kan...kalau sis tau dia penat sis patut paham n xleh la nk hrp apa yg sis nk tu dpt time2 tu jgk... Psl dah g apoimet pastu ramai suami tggl sis kan....dia tggl blk umah g tdo ke atau trs masuk kerja ye??maaf sis ye...kalau suami asyik ikut kerenah sis....ikut masa apoiment sis...sis rasa ganggu xkerja dia...kalau dia kena buang keje cmne...dia nk kne cari duit utk 1 perut baru lg tu.... Melainkan suami sis tu mmg eh ckp sket pon nk maki...yes tu mknanya otak dia mybe ade wyr putus... Melainkan jgk kalau suami sis tu kerja sdri to kalut nk g kje mcm ade bos nk mrh dia...padahal dia bos dia la kuli...kalo mcm tu mmg suami sis ade mslh ketidaksabaran yg tggi n mcm xbrapa nk phm tggjwb... Kalau dia xtgolong dlm wayar putus n xbtggjwb tu sis pkir2 kan la semula ye utk cerai tu...perkahwinan ni ada pahit manisnya...ade trun naiknya.... Sy nasihatkan sis kalo tringin apa2 kalo blh oder pakai delivery oder je sdri...pakai duit dlm akaun suami🙊🙊...ataupon kalau sis blh drive..drive la pergi sdri... Maaf sis kalo komen sy sis rasa agk kasar🙏🙏

5y trước

Setuju ckp awk sbb kdg2 kita nk suami fhm kita tp kita pn xfhm dia..dlm prkhwinan nie kdg2 kna tolak ansur jgk

sabar tu indah... sis sy dri ank pertama smpi la ke 3 blk jaln kaki sarat2 32wee time tu. g kelinik semua sndri g balk sndri je.. suami jst minx time slp utk keje sbb mask lmbat pdhal xteman pon sy ni.. sy ok kn aje... if mki hamun tu dlm rumh tngge tu kdg mmg ade bohong xde.. kita yg kwal sifat suami.. conth kita mngdung tp kita ikut sgt megdam tu.. klu bolh nk ni jam jugk.. no sabar kn tekak n nafsu mkan.. 1 isi prut suami senang kn hti dia dlu bru minx hajat kita.. bolh abg? xbolh bila abg free sy nk g sini n sini.. cri mse dia yg free.. jgn desak.. klu sis rse dia bz smpi xbolh tman sis tiap kli cekup.. sis bgi stu mse yg sgat pnting dia kne join cekup.. conth.. cekup utk jumpe doc.. jmpe doc msti nk scan perut kn.. sis bolh ckp hri ni sgt pnting nk thu pkmbgan bby. sy lki sagat kuta marah xbolh slah sikit.. sy hdap berthun lame nya smpu dh boring nak layan asal aq makn cukup paki bergnti.. ank2 cukp keprluan.. lain lantak ko nk hagin ape bagai.. tp perthankn dri kita harus ya..

For me something is wrong with your husband . Sis tanggungjawab dia , kalau dia janji nak tunaikan keinginan sis esok lusa sebab ada masalah duit or tuntutan kerja itu mungkin boleh diterima tapi kalau sesaja je malas nak layan then cakap esok lusa , itu tak patut . Isteri penat penat bawak perut mengandungkan anak dia , sekali maki hamun yang dapat . Isu tinggalkan sis dekat hospital then suruh balik sendiri tu kira nak suruh bersangka baik lagi ke ? Dia sepatutnya tak payah teman kalau dia nak buat macam tu . Hospital kot , what do you expect ? Pergi ambik nombor terus dapat check up ? Hospital dah sah sah orang ramai , kenapa nak teman at the first place ? Jadi suami bertanggungjawab lah sikit . Ni sejenis kahwin tak belajar ilmu rumahtangga ke apa ? And dalam rumahtangga , kalau ada yang suka maki hamun tu something wrong lah . My parents tak pernah maki hamun each other , suami isteri yang baik akan berlembut even tengah marah . Sabr is the key

kalau saya .saya mintak berpisah selalunya lelaki ni tak kan tau selagi kita tak buat tndakan mengamuk smua .. dlu suami saya pun hmpir sama mcm suami sis tp suami saya bz dgn game dn kawan2 maki hamun tu smua pun sama . satu hari tu saya bawak dia gduh besr saya minta cerai haritu jugk saya mmg nekad time tu sb tanak hdup dgn org yg xpduli dgn saya.. bila dia nk naik tgn saya cabar pkul laa lagi elok snang skit tnjuk kt mak bapak awak apa alasan saya mntak cerai .. dia tak ceraikan saya dia pujuk saya tnya apa salah dia apa kkurangan dia salah ke dia main game ape smua .. 😅 masa saya brsalin tu nangis tr esak2 dia tngok anak dia lahir . dia xsangka dia ada anak .. alhamdulillah now dia makin brubah wlupun mulut dia yg ska memaki tu sush nk kawal .

4y trước

Alhamdulillah. Seronok baca ending puan ❤️ semoga puan dan suami menjadi parents yg terbaik.

Sy pun diduga dengan suami yg kerap marah-marah ni. Sy mengandung anak yg pertama. Sy perasan sy punya mood kdg tu swing tah kemana. Ada masa sy rasa xnk berckp ada masa terlebih berckp. Bila tgh tak ada mood nk berckp tu, suami mula la rs tak puas hti dgn sy. Sedih rasanya. Seperti x memahami pulak perempuan mengandung ni mcm mana. Kdg tu sy terfikir, suami org lain mesti layan isteri yg mengandung spti puteri raja. Lembut & x pernah tggikan suara. Kdg sy kesian dgn ank dlm kandungan ni. Sudahlah penghuni pertama dlm rahim sy, byk dugaan utk dia. Stress dia dlm perut sy agknya. Ibu dia pon selalu la berendam air mata sbb makan hati dgn suami. Sy cuma berhrp & berdoa suami berubah menjd lembut hati bila ank ini lahir ☺️

4y trước

sy doakan smg puan dipermudahkan segala urusan bagi hari yg mendatang..amin

Suami mcm tu pening lalat agaknya asyik main game ja.. Tulah makin upgrade maki hamun nya. Cuba bersihkan lidah mulut tu. Kau kawan dngn siapa? Kawan2 semua jenis mcm tu kah? Atau dari family,keturunan? X elok lahh tu pakcik. Puan cuba bawa spend time sama2 buat suami happy.. Tgk movie ka tgk drama. Yg simple2.. Jadi masa tu puan dan suami dlm mood santai, bolehlah puan berani sikit ckp bila dia mula maki tgk cerita, apa mcm tu x bagus mulut tu. Atau apa2.. Tiap kali mcm tu. Pasti puan puas hati kalau dpt nasihatkan dia. Jgn pula kalau dia ckp tiba2 atau kau baik sgt? Kita just fikir siapa lagi nk ckp kalau bukan sy..

assalamualaikum puan. maaf tumpang tanya..macam mana keadaan puan sekrang?? puan sht?? puan dh selamat bersalin ke ek?? puan dpt baby apa ea?? doa sy mg puan dan bby sihat sntiasa..dan sntiasa di bawah lindunganNya..Allahuma aamiin...saya baru terbaca ttg status puan ini pada harini..wlaupun ianya telah 10bulan berlalu... bagaimana keadaan puan pada waktu sekrang?? puan masih bersama dengan suami puan atau sebaliknya?? harap puan dapat share ttg situasi puan sekrang ini..doa saya untuk puan..mg Allah pmudahkan segala urusan puan di sana serta sntiasa d bwh lindungaNya..Allahuma aamiin... #Tapsupermoms

4y trước

waalaikumusalm, alhmdulilah sya dh selamat bersalin babyboi 27/6 skrg dh nk msk 6bulan 🤗 alhmdulilah sjk kelahiran ank sya suami 100% berubahh,,, lebih bertnggungjwab tk mcm dlu,,, trma kshh kerana mndoaakan saya 😭 trma kasih☺️☺️☺️☺️