Kaki bengkak 34minggu

hii mommy..normal ke kalau kaki bengkak 34minggu?ada cara untuk kurangkan bengkak tak?

5 Các câu trả lời

Normal sis, kaki bengkak biasanya sebab ada cecair darah tu tak dapat patah balik ke jantung kita. Dah masuk trimester 3, badan kita cuba nak menampung berat ibu dan baby dalam perut juga. Cara nak kurangkan rasa sakit bengkak, sis boleh cuba tidur mengiring ke kiri selalu bagi aliran darah jadi lancar, tinggikan kaki dengan bantal waktu tidur & pakai stokin, lunjurkan kaki bila duduk, kurangkan berdiri dalam jangka masa yang lama, sapu minyak gamat dekat area bengkak, urut sikit, minum cukup air masak dan buat yoga pranatal setiap hari. Sis boleh cuba follow senaman dalam youtube bawah ni. https://youtu.be/Uirgb7-Qy7o?si=ck509oQCe5axkjRr Harap membantu dan semoga segala urusan dipermudahkan. InsyaAllah amin.

Haritu consult Dr sbb kaki bengkak, Dr suruh pakai compression socks bila kita berdiri dan duduk lama. Kalau waktu nak tido and nak elak sakit kaki bila bangun, malam tu Dr suruh pakai TED socks. Alhamdullilah saya buat selalu kaki pun dah tak bengkak.

Kaki bengkak banyak sbb. Tapi saya pun tak reti nak explain. Salah satu cara kurangkan kaki bengkak, duduk, baring, tidur dgn keadaan kaki atas alas dgn bantal

Saya dulu kaki bengkak, sebab ada pre eclampsia. Kaki bengkak ada banyak sebab. Better consult dengan doktor.

jgn bdiri tlalu lama lebih2 lg klu berat ibu naik mdadak... sb kaki yg tahan beban tu..