Pantang hari ke 13

Hii mommies. xtau la nak start mcm mna🥲 sy dah hari ke 13 berpantang czer. rasa ngilu tu x hilang lagi.. baby sy kena tahan NICU seminggu. so hari ke 7 bru dpt bersama dgn baby. dan sakit2 pun sy tetap kena bangun, mencangkung utk mandikan baby. bab berpantang sy xde mengurut, bertangas, mandi herba apa semua. ada tak tips nak bagi cepat sihat? 🥹🥲

7 Các câu trả lời

sy bersalin 3 anak sy semua normal. anak 1st dan 2nd baby girl,lepas discharged ward sy tak terus balik rumah,tp singgah top up sedikit barang baby dekat supermarket. beli bahan masakan berpantang,suami pegang baby dlm kereta. cergas sgt sy masa tu,jiran2 tegur sy mcm bukan lepas bersalin sebab boleh jalan² mcm biasa. anak 3rd pula,baby boy,lepas keluar wad pun sama,sy singgah beli barang di supermarket sebelum balik rumah. tp masa tu sy dpt round kejap di tingkat bawah ja,tak larat nak naik tingkat 2. sy tak sanggup naik tangga. jalan pun masa tu perlahan sgt²,sampai suami bergurau dgn sy,dia ckp sy jalan mcm siput. memang masa tu badan sy sakit,mcm dipukul guna kayu. lenguh² semua sendi sy. sy tak tau la sebab apa,mungkin sebab sy bersalin baby boy,atau sebab umur makin meningkat,penyebab sy jd lemah mcm tu. tp dlm seminggu badan sy dah mula ok.

sy 7 hari pertama saja yg sakit. itu pun sy dah naik turun tgga . sepanjang ke klinik pun bejalan je tak naik wheelchair. sy makan ikan haruan yg tgkap sniri. makan sepotong je. dan buah limau setiap hidangan sy makan sebijik. vitamin c yg hosp / kk bagi jgn tggal. inshaAllah masuk mggu kedua ketiga nnti mmg akan baik. sy hari ke 15 rahim dah kecut. parut czer pun nurse tak nampak sbb cntik tutup luka tu. sy banyak bergerak / berjalan dalam rumah. tak duduk baring saja. takmaw luka tu bercantum sesama isi plak. dan untuk elak darah beku

12mo trước

vitamin c tu jenama apa ye? sbb hosp x bagi apa2 vitamin

sejuk lagi badan tu kalau lepas bersalin sebab kehilangan byk darah sis. kalau boleh beli kurma cina, longan kering dengan gula merah tebu rebus minum siang malam bagi badan hangat dgn tambah darah balik bagi rasa sihat kuat sikit. shopee ada jual semua bahan tu. sy ada amal minum tiap2 hari. alhamdullilah berpeluh hangat selera terus badan.

Boleh try kepal nasi panas2 dgn bawang putih 1 biji ( sangai atas api dulu bawang putih baru kepal ) pastu makan . Badan rasa sedap lepas tu. buatlah 2-3 hari ke. Saya pun czer. Czer kena banyak bergerak, tapi berpada2 . luka czer tu kena sentiasa keringkan lepas mandi.

Sy pn branak czer bulan 7 lepas, makanan pantang sy mmg sup ayam halia sahaja selama 44 hari. And 7 hari pertama sy ada makan pati haruan. Alhamdulillah okay

Pastikan luka kering je. Ngilu tu memang akan ada skjp skjp lagi lagi time rahim nak mengecut