Pusat bayi timbul (hernia) baby girl

Hi Semua, baby saya sekarang nak hampir 7minggu tapi pusat masih timbul, lebih-lebih lagi bila baby meneran pusat lagi nak tersembul (gambar). Baby semua ok tak meragam, minum susu mcm biasa, perut tak kembung, kencing berak pun normal. Mommies lain pernah ada masalah ni jugak tak? Biasa nya bila pusat ni akan kedalam & baik semula ye? Risau tengok😭

Pusat bayi timbul (hernia) baby girl
66 Các câu trả lời

Keadaan ank pn sme.. ank sy sbln lbh jgak bru surut.. mcm2 cara jgak letak syiling la ape2 smua.. sis ikut cara org tua sis je lps demah(tuam) ibu jari kite tu letak kat pusat dye lps tu slow pusing ikut pusar dye.. kene rajin la dok buat.. inshaallah dye surut.. 🤗🤗🤗

Cuba sis selawat sambil tu pusingkan ibu jari dekat pusat ikut arah jam setiap kali salin pampers atau mandi, saya dulu ank pusat terkeluar jugak skrag alhamdulillah pusat kedalam. Ni pun makcik seblah suami yg ajar...

2y trước

saya pun tak ingat dah puan anak pun dah nak masuk 3 tahun, tapi pusing mana mana pun boleh. boleh cuba dulu ikut arah jam

Ank perempuan sy pun pernh kena, lg besar dari tu.. kne refer kt hsa jb alhamdulillah doc ckp x de apa2.. letak duit syiling 50sen kt pusat die pastu rajin tuam tekan pusat nye masukkn kedalam.. nnt baby dh pndai nyarap pusat tu dh x terkuar..

anak sy baru mengalaminya..mula mula risau...tp..lepas jumpa dr dan sy ikhtiarkan dengan cara menggunakan hernia belt beli kat lazada utk baby dan sapukan minyak baby najlaa..alhamdulillah..pusat baby dah normal semula dalam masa sebulan...

ni mcm umbilical hernia tapi kalau takde pape akan normal..tapi kesian kat baby la dia mcm kembung tu..sy cadangkan kerap buat urutan ILU tu sebab anak sy pon kena angin pasang kat pusat dengan kemaluan..nanti dia banyak sendawa dan kentut

2y trước

alhamdulillah okay dah dia..dia cuma timbul besar masa menggeliat atau meneran je.. kalau nampak lain sikit, refer ke doktor ya..😊

sis letak duit syiling kecik kt pusat dia..ank sy pn mcm tu gak..dia akan ngis tiap kali pusat dia mcm tu..sbb dlm tu ada angin mertua sy kata..jd bila ltak duit syiling kecik dia akn ok..kna buat hri² bru pusat bby ok

Perlu pemberat, baby saya pn begini sebelum ni, tapi sekarang dah makin ok dah.. nurse saya suruh pakai bengkung utk baby, balut duit siling 50 sen perak tu, then letak di pusat, balut dengan bengkung..

Ank sulung sy dlu mcm ni.. Nenek mertua sruh simpan lada hitam yg dibelah then simpan duit siling 5 sen lpas tu tape kan kat pusat bayi. Buat tiap kli lpas hbis mandi.. Skrg pusat ank sy dh tenggelam.. 😊

bby girl sya ari tu pun mcm nie gak masa umr dia 2bln...sya ltk duit syiling 10sen lps tu ltk selotep pkai barut mcm biase...2-3mnggu sya amalkn alhamdulillah pusat dia dh ke dlm...skrg umr bby sya 3bln...

pusat anak saya pun timbul juga Sy ada letak syiling juga tp dia terbuka sendiri..Doctor bgtau bila anak meniarap nnti pusat yg timbul tu akan tenggelam balik...Kalo Puan risau boleh refer dgn Doctor Pakar kanak2

2y trước

sy dah refer dgn nurse dan cek msa ank sy sebulan mereka kata normal..cuma risau klu bby sakit @ kekal mcm tu je sampi besar