Tangan dan kaki kejang

Haritu bangun tido kaki tiba2 kejang sangat sampai tak boleh gerak lepas da lega tu rasa Macam kaki bengkak, then harini tiba2 kat tangan rasa kejang 🥲 kalau kram takpelagi… ni betul2 kejang sejak 3trimster ni 😞😞😞 any petua? #ingintahu

8 Các câu trả lời

Saya pregnant pertama dulu hampir tiap hari kena. Tapi kaki je. Tengah2 tido boleh terbangun menangis2 sebab sakit. Setiap kali kejang tu husband terus urut perlahan2 sampai ok. Dr kata kurang calcium. Sis bila checkup boleh cerita kat nurse/dr. Macam saya memang takde petua. Makan la apa pun konon2 untuk tambah calcium, tetap kena. Last2 redha je 😂 tapi pregnant ke 2 tak kena pulak. Mungkin sebab bersalin awal kot 37w dah bersalin. Yang first 40w 😄

Been there before 🥲 Tak boleh nak describe rasa sakit tu macam mana huhu I can feel u sisss.. Tapi saya cramp kaki je. Tangan tak. Tengah syok tidur boleh terjaga sebab kaki cramp😭 Hari hari pulak tu. Saya ada consult dengan gynae. Gynae prescribed vitamin tapi saya tak ingat vitamin apa. Lepas tu kurang dah. Alhamdulillah. Checkup nanti awak inform nurse/doktor tau.

Sebelum tidur letak bantal bawah kaki kasi tinggi paras dada. Kalau setiap kali kaki kejang terus berdiri. Jangan skip minum susu setiap hari. Ni yg saya buat masa pregnant. Kejang tu ada tapi tak selalu

12mo trước

Memang letak bantal bawah kaki sis, Bkn bbawah Kali tapi kiri kanan gak still sme 😅

Sy pn 3rd trim ni kaki kejang n jaki bengkak.. tp sy layankan aje.. time tdo n duduk tinggikan kaki.. kalau tgn kejang sy xsure sb xpernah ase..

Sebab tu kalau time tido letak bantal bawah kaki bagi tinggi sikit.Saya pun pernah mengalaminya,sakitnya nak teriak sebab awal pagi mesti kena punya

12mo trước

*gak

Sama la sy.. sakit xblh bawak bincang.. skrg sy hujung tm2.. org kata kurang kalsium.. kalau sy minum susu bnyk, kurang kena kejang2 ni..

Saya baru jumpa doktor tadi. Tangan saya kebas, kejang.. dr kata normal.. carpal tunnel syndrome. Nanti lepas bersalin hilang sendiri

12mo trước

sy pn sama sis strt trimister 2 smpai skrg dh msuk trimister 3 hari2 tangan kebas n rasa kejang..tanya doc dy ckp normal je...

i camni dlu, dah minum 2 cawan susu dah setiap hari. rupanya tak ckup. makan pil kalsium baru ok.