Kesian dengar jiran hadap anak tantrum

Hari2 dengar jiran anaknya kuat betul merengek, mak nya tak layan .. selagi tu lah dia menjerit... Hrini 30 minit juga la anak nya melalak tapi dgr suara memang tahu anak dia saja2 merengek , tak menangis pon . Anaknya dalam 4 tahun . Memang keras budaknya 😂 Turun kereta pon mengamuk , slalu juga maknya tinggalkan jeh taknak layan sangat . Ya Allah 😅 Kita kesian betul . Nak ke tandas pandai tapi takmau basuh sendiri, menjerit , merengek panggil mak nya ... Semoga anaknya membesar nanti jadi anak yang soleh dan berbakti kepada ibu bapanya ... Besar kesabaran maknya .

1 Trả lời

Anak tantrum nie mesti ada sebab. Dan sebagai mak ayah kena pandai tackle tantrum anak. Sy ada anak 2 years plus. Ada hari die tantrum. Ada hari die x tantrum. Hari die tantrum tu sy kena check semula dr semlm till waktu die tantrum tu, knape hari nie die tantrum. Anak hari2 show tantrum pun x elok, nnt jadi kebiasaan die hari2 nk kena show tantrum, dah jadi mcm routine die pula. Dan x elok juga untuk emosi si anak. Situasi kt atas tu sy pun x nk komen apa2. X tahu real situasi. Ada masa kita boleh didik anak tantrum nie, ada masa kita kena ignore die sbb tantrum nie. So ibu bapa kena bijak masa bila nk didik, masa bila nk ignore. Harap2 ibu semua di sini diberikan kesabaran yg tinggi dalam mendidik anak masing2... Termasuk lah diri sy sendiri.