Kenapa budak tak boleh makan garam, smg dan bahan perasa yg lain??

Harap bantu. Mak mertua nak bagi anak makan makanan yg sama macam orang dewasa. #firstmom #ingintahu #firstbaby #pleasehelp

3 Các câu trả lời

penerangan dr kkm😊 Siapa kata makanan bayi yang tak ada garam & gula tu ❌ SEDAP❓ Deria rasa bayi sangat sensitif berbanding orang dewasa. Kita yang “ ajar” rasa tersebut berdasarkan level “kesedapan” deria rasa kita. Biarkan anak “ explore” rasa semulajadi daripada pelbagai jenis kumpulan makanan tanpa “diracuni” oleh rasa dari gula dan garam tambahan.. Baru anak tak cerewet dan terlalu memilih makanan.. Tak usah bebankan buah pinggang anak yang baru nak matang.. Sebagaimana GARAM dan GULA tu tak baik untuk orang dewasa…apatah lagi bayi dan kanak-kanak kann?? #pemakananbayi #kurangkanguladangaram #kurangmanis #kurangmasin #nutritionistkkm

Umur anak berapa? Below 2 years jawapan kpd soalan awak tu sbbnye buah pinggang baby masih x matang untuk proses gula garam msg nie dan juga bahan perisa yg lain.

no salt sugar before 2 ya sis. sis boleh letak mushroom, cfs(chic feet stock), tomato untuk beri rasa pada makanan baby sis.