Masalah fibroid

Hai..Nak tanya, ade tak kawan² dlm ni ade fibroid smasa mngandung @ pengalaman sblm ni.. Sye skrg 18week,ade fibroid jgk... 🥺🥺

1 Trả lời

Sy ada 2 fibroid, 2cm & 6cm.dpt tau masa week 19 sbb sy tiba rasa sakit bila nk tunduk..g klinik doc suspect appendix. So pergi hspital & doc pakar check kata rupanya sy kena red degeneration of fibroid sbb tu rasa sakit. Alhamdulillah kedudukan fibroid sy x menganggu tumbesaran baby. So doc x buat apa2 just monitor je. By end of pregnancy size fibroid bertambah besar sikit tp doc kata itu normal sbb faktor hormon. Nanti lps bersalin fibroid tu akan kecut balik. Doc kata minggu 6-8 lps bersalin fibroid tu akan kembali ke saiz asal. Kalau boleh elak mkn makanan berasaskan kcg soya (tauhu, tempe, air soya, etc). Sebab doc sy kata ni boleh rangsang pertumbuhan fibroid.