Opk ovulation test

Hai smua..saya ttc dh setahun..baru je period 🥺 so nxt cycle saya nk guna opk..yg saya tahu opk kalau line dua2 sama terang baru kira positif kan..jd kalau dh positif bla blh bersama? & kena selang hari ke mcm mna..kalau hampir positif blh bsama juga ke atau perlu tgu positif baru lebih tinggi chance tq

4 Các câu trả lời

OPK bila line T sama terang atau lebih terang dari line C, kira positif. seeloknya habis je period sis terus start BD at least 2 ke 3 kali seminggu. bila OPK dah hampir terang, sis BD setiap hari untuk 3 ke 4 hari. lepas tu boleh proceed macam sebelum tu, BD je 2 ke 3 kali seminggu. first day sis dapat positif OPK tu nanti adalah sehari sebelum ovulasi, hari paling high chance untuk pregnant. tapi basically each cycle memang ada 20-30% chance je walaupun kita BD on hari paling high chance pun. jadi enjoy the flow je. sis TTC dah setahun, boleh jumpa doktor dah sis. buat check up. kalau ada apa2 masalah, boleh doktor tolong.

Minggu yang dah terang tu, have sex 2-3kali seminggu. Kalau straight berturut2 ok jugak tapi takut kualiti sperm suami tak bagus sebab testis perlukan masa untuk generate balik sperm yang berkualiti. Sperm boleh bertahan dalam vagina kalau tak silap 5hari macam tu. Masa have sex tu, enjoy je. Jangan stress jangan fikirkan sangat pasal buat baby. Kalau stress dan pressure, susah jugak. Rilek je and enjoy the process ya dear. InsyaAllah ada rezeki you dear. Good luck. 💪🏻 💕

9mo trước

aamiin tq ♥️

ovum bley btahan 24 jam dlm bdn, sperm plak 5-7 hri.. so awak bley bajet2 sendri nant.. klu sye, ble line terg bru bsama.. klu tlalu kerap bsama pun nant kualiti sperm akan kurg.. seelok2 nye just njoy je bd tnpe stress pikirkn psl anak ok..

9mo trước

tq ♥️

boleh BD 3 hari berturut² lepas tu rest 1hari, pastu BD lagi

9mo trước

tq