Bayi berak berdarah

Hai smua. Sya pernah tanya dkat sni wrna najis bayi sya hijau pekat & kuning. Tpi x mndpt sbrg respon😆 keesokan harinya baby sya berak berdarah. Kmudian sya bawa ke klinik , klinik refer ke hosptl pakar . Bayi sya kemungkinan kena jangkitan usus. Tapi x tau dari mana berpunca. Doktor suggest utk drip antibiotik. Risau sya mula2 sbab baby bru umur 2 bulan🥺 msa nirse nk cucuk jrum baby berak. Selamat xda darah so x jadi masuk antibiotik cuma dpt ubat antibiotik mnum ja. Soalan sya : 1. Adakah makanan yg ibu makan mempengaruhi usus baby? 2 . Apa punca lain yg buat najis baby berdarah? 3. Ada cara lain x untuk langkah brjaga2 spya baby x berak berdarah? #firstmom #ingintahu #sharing

Bayi berak berdarah
2 Các câu trả lời

Baby susu badan sepenuhnya? Direct feeding atau ada pam bagi botol juga? Kalau ada bagi dalam botol check balik cara penyucian. Ada sterile botol ke tak, botol kering x, penyimpanan susu mcm mana. Kalau dh rule out semua tu mungkin ada sebab lain lah. Warna najis bayi ni walaupun ada guideline memang confusing tambah2 orang yg takde background perubatan. Cara nak dpt jawapan dia mmg kena consult doctor dan buat stool test. Tapi kalau ada najis dalam darah, it is something alarming so awk dah buat step seterusnya dah pun which is bawa pergi check up. Pemakanan ibu ada effect kat bayi, tapi selalunya berkaitan dgn allergies, etc. Sy belum pernah jumpa kes kalau susu badan sepenuhnya jadi macam ni. Again, sy pun tak pakar sis. Punca najis berdarah ada beberapa faktor, stomach flu, rotavirus, dan apa2 berkenaan dgn usus bayi. Sbb tu bila awk check up baby, dia akan tanya soalan pasal botol, penyimpanan susu, jenis susu formula (jika ada), ada budak sakit kat taska atau tak (jika hantar). Hopefully this helps. I tau tak byk info u blh dapat sini, tapi harapnya awk bersabar ya tunggu test keluar.

dlu doc pakar y sy g ckp klau berdarah kaler darah fresh merah xde pe myb Luka..tp klau darah tu berwarna itam tu ada masalah dalaman.kadang bb meneran semasa berak wlau najis ok sbb blm pandai sepenuhnya utk kawal berak sbb tu Luka.kawasan dubur plak kulit masih nipis n lembut.sis full bf ke campur.bb kerap berak ke x.menda ni berlaku skali skala je kan

5mo trước

Sya full bf . Msa ni first time jadi. Sya panic😅 trus bawa g klinik. X sangka plak klinik htr g hospital.