hamil bawah umur, parents xnk bwak sya buat buku pink

hai semua..sya hamil bawah umur dan blum kwin sbb parents tk bagi..tpi diorng tknk bwak sya prgi buat buku pink..skarang dh 22 weeks..sya rsau jdi apa ii kt kndungan dn sllu jgak stres..mcm mna nk buat ya btul ii buntu dh ni 😭#seriusnanya #pleasehelp

5 Các câu trả lời

bwh umur kalau nak kawin mmg susah dik. lagi2 kalau termengandung. kena pg mahkamah mintak kebenaran. nanti hakim yg tentu kan awk boleh berkawin atau tidak. silap2 nnti boleh jadi kes rogol. walapun awk buat suka sama suka. xboleh nak kawin suka2 je mcm org dewasa. lagi 1 bagus la x kawin. sbb hidup awk tu panjang lagi. terlalu muda utk jadi seorang isteri atau ibu. mcm ni la, apa kata awk suruh ibu bapa awk hntar ke pusat2 perlindungan bwh jkm. awk boleh search. awk duduk situ sampai umur 18 tahun. awk belajar kt situ. dkt sana nnti ada org yg jaga kan awk dgn check up utk kandungan nanti. yg penting awk jgn berzina lagi. jgn ulang lagi x kira la lps bersalin ke lps cukup umur ke, dah kerja ke. taubat, minta maaf dgn mak ayah.

hai mommy. memang nak taknak waris kene teman mommy utk buka buku pink tapi dlm situasi mcm ni sy cadangkan mommy ke klinik berhampiran atau call pun takde masalah dan dapatkan bantuan drpd pihak klinik utk berbincang dan pujuk parents mommy utk urusan mommy ni. kesian dekat baby, kita tk tahu tahap kesihatan mommy dan baby. ubat prenatal ada makan ke tidak. cukup nutrient atau tak. hb mommy okay ke. ada risiko gdm atau pre-eclampsia ke. kita tak tahu. semoga dipermudah urusan mommy ye ❤

Pernah sy baca pengalaman org lain.. yg bawah umur tp parents tak nak bwk ke kk utk checkup.. dia g kk sendiri bgtahu nurse situasi, nurse kk sudi tolong, pergi rumah bincang dgn parents dia, sbb bahaya takut nnt nak bersalin takde rekod.. kalau betul dh xde Jalan sis boleh cuba ke kk dulu tgk mcm mana.. Moga terbuka hati parents..

pegi kkia yg berdekatan bwk kad pengenalan bil api bgtau hal sebenar awk belom nikah dan bawah umur sekali pasal parent tknk bawk buat buku.nanti tggu pihak klinik bt apa pulak.jgn stress ya. semoga awk kuat dan baby sihat.

bahaya tu bawah umur.. pergi klinik ibu anak tnya.. sbb mmg special kes mcmni nurse jaga lebih.. bawah umur bahaya pregnnt byk risiko kena ada pemantauan dr tau.. cepat2 pg klinik ibu anak