Bagi makanan dekat anak tanpa bertanya

Hai semua. Sy nak bertanya dn berkongsi pengalaman. Baru semalam. Saya pergi rumah mertua, lepak2 mak mertua sy bgi anak sy makan . Pak mertua pulak baru lepas buat popia carbonara. Mak mertua sy pulak bagi anak saya inti sosej yang ad dalam carbonara tu tanpa bertanya . Dia terus suap dekat anak sy. Anak sy luahkan balik. Dia x makan. Sbb sy sendiri xpernah bagi lagi dia makanan proses. Tujuan ny sy xnak dia terbiasa dengan makanan proses terlalu awal Persoalan sy boleh ke kita bgi makanan yg berproses dekat anak yang baru berusia 1 tahun 1 bulan?

3 Các câu trả lời

Anak kakak saya dulu 6 bulan memang dia dah bagi solid food. Tapi bukan processed food ada. Kalau ada pun certain je. Mostly macam puree and homecooked meal tapi takde garam and gula macam tu. Now dia dah 7 tahun. Tapi makan memilih. Sebab dari awal dah ajar dia makan memilih 😂 pergi rumah orang raya ke kenduri ke tak makan sebab dia memang makan nasi dengan sup je. Lepas tu, anak kedua dia pulak dia sumbat je semua jenis makanan. Anak kedua dia lagi besar dari abang dia sebab abang dia makan memilih. Nasi kosong dengan sup kosong je abang dia makan. Kakak saya menyesal 😂

1mo trước

Betul! Saya setuju dengan awak. Kakak saya bila dapat yang no 2 ni dia control process and junk food. Tapi bukan tak bagi langsung. Bagi je. Tapi jarang jarang. Sebab dia dah menyesal tengok 1st born dia kurus keding. BMI pun tak normal. Yang no 2 tu bam bam and makan pun tak memilih. Kadang kesian tengok si abang. Pedas tak makan. Nasi lauk kering tak makan. Memang nasi dengan sup je lauk dia 🥲 kesian sangat. Sebab masa 1st born dulu kakak terlalu control. Konon orang kata organic food only 😂😂

kalau ikut kan makanan proses ni tak berapa sesuai la utk budak kcik. tapi dia pun taknak okay juga la, so lepas ni maybe diorg tak bagi la sbb tau akan muntah balik.

1mo trước

sy pun harap diorg x bagi lagi atau tanya sy dulu . huhu

kalau sye, umur anak dh 1y tu boleh je bg buat rasa2.