Perancang kehamilan

Hai semua.. sebenarnya sy tgh confuse nak guna perancang kehamilan yg mana.. sy kurang gemar mkan pil, bercadang nk guna implanon, tp takut 😥 Korang guna perancang keluarga yg macam mana? Kawal sendiri (kondom/pancut luar)? Pil perancang? Implanon? IUD? Tolong la cerita pengalaman sedikit dgn sy 😭

13 Các câu trả lời

Saya on pill perancang (consult dr pakar) nama Diane 35. Xde kesan sampingan kt saya. Period teratur. Kulit muka jd cantik. Saya mkn setahun awal perkahwinan. Stop bulan 6, bulan 8 dahxperiod alhamdulillah dah pregnant. Allah bg bila kita bersedia. Jgn dengar ckp2 org yg kata xperlu rancang. "tolak rezeki". Zmn skrg bukan zaman boleh gamble untuk ada anak. Anak tu amanah Allah yg besar. Bila kita ikhtiar, dan berdoa Allah akan bg anak bila kita sedia.. Itulah yg namanya kita yakin dgn Allah. Bukan hanya belum bersedia tp "tawakkal" tanpa ikhtiar. Itu memperjudikan nasib. Sekian.. My 2cents.

sy ms anak ke 2 mkn pil perancang..yasmin nama pil tu..tp mkn pil sesuai utk 2 thn je bukan jangkamasa yg pjg..tkt ade side efek..lps 2 thn sy stop 2 bln kemudiannye terus lekat anak ke 3..alhamdulillah selama mkn pil period teratur bdn pon xnaik..now dh bersalin anak ke 3 n sedang merancang mkn pil jugak selama 2 thn..lps tu baru pk nk gune ape pulak..merancang sndr or mmg bsedia utk anak ke 4 pulak ke 😅

Sy pernah makan perancang, dan sy ada sejarah cyst.. Lepas ja habis pantang, misi suruh makan perancang, sy makan dalam 10hari ja, lepas tu cyst sy ada tanda2 nak naik balik, terus stop.. Sampai skrg sy g amik perancang untuk syarat ja sebab misi sini kalau tak gi ambik, dia minta jumpa doc.. Musim covic malas rasa nak jumpa doc 😁

ada yg bgth saya.. baik rancang sendiri.. x bahaya.. bila bersama.. jgn pancut dlm.. lps bersama terus basuh dan cuci jgk dlm miss v.. insyaallah menjadi... tp tgk atas rezeki lh kan.. klu lekat jgk.. x blh wak apa lh

Kak ipar saya pakai implan then effect die badan naik mendadak kemudian skang ni detect cyst. Tu yg skang ni saya rancang sendiri je. Masa bersama pun dihadkan kadang sebulan sekali je bagi can kat suami 😏

Sy pn implanon, 3bln pertama je period mcm huru hara sikit tp lps tu ok dh.. Implanon sng, xyah pk nk mkn pil hari2 atau g amek injection kan

4y trước

sy xtadang terus lepas pda tu

pakai durex ja. beli online murah sikit. all the best sis. sbb mkn pil & implan ad risiko. klau sis x kisah amik risiko terpulg kpd sis

4y trước

apa risiko nya sis ?

better ambil ubat dari rancang sendiri. silap rancang preggy lagi. saya ambik pil 18 thn br saya preggy balik.

sy guna implanon.period stop terus.lps brsalin trus pasang tu.then dah setahun sy lngsung x period2.ok je kot.

Saya rancang sendiri. Jika 'bersama' suami, jangan buang air mani dlm rahim