Scan dari KK

Hai semua . Nk tanya ni , harap ada yg menjawab . Mommy2 yg checkup kat KK, biasanya doktor akak scan perut berapa bulan sekali ya ? Sy dah 16 minggu. Last doktor scan bulan 5 . Jadi normal ke ya mcm tu ?

37 Các câu trả lời

scan tu takda masalah radiation..yg bahaya xray.dekat kk ada week dia scan..bukan setiap bulan kita p kk😅mula² scan 7week..lepas tu 7w4d?scan sebab bermasalah doc nak pantau keadaan baby.tu la last aku scan 7w4d.punya lama tgu..aku p swasta scan 18week?sebab nak tahu keadaan baby.aku buat detail scan 21week.tgh buat detail scan doc jumpa fibroid🥺p kk scan lagi 22week..sebab doc nak pantau fibroid tu.sebab tu perlu scan.memang risau juga sebab bnyak kali scan?tapi doc kata takda apa perlu risau..kita buat utk kesihatan anak dlm kandungan?kalau tak buat macam tu.kita tak tau keadaan baby dlm tu.so jangan risau kalau scan?sebab tu penting tau keadaan ibu&baby🙂doa yg baik² sentiasa positif..alhamdulillah kandungn da 24week..

Sepanjang mengandung 2x je scan kalau kat Kk. Jd kalau nak tgk perkembangan baby setiap bulan bole je g scan kat swasta. Xde masalah pun. Kalau kk nnt scan masa awal² ngan masa da 30 minggu lbh. Kalau tak mmg xtau la baby kita camana..macam saya tiga anak tiga² scan kat klinik swasta. Yela kita mestila teruja nk tau baby sihat ke da besar mana da dia..walaupun da anak ketiga.

kli ke-2 cek mse da 28 weeks. 1st mse awal sebelum msuk 2nd trimester je. so klau selain tu nk cek kne g klinik swasta je la. mcm sy doc kk advice sndri cek 20 weeks+ kt luar incase ada apa2 abnormalities ke kn. unless mcm tbe2 ada mslh baby x gerak ke pe ha tu boleh la kk bg exception utk cek sbb tkot pape jd kt baby. hrp mmbntu ye. 😊

sy plak dri awl checkup smpai dah 14weeks skrg doc kk xprnah scan pun sy.. alasan dia sy dah scan dkt private ..so sadd.. even sy inform dia yg sy ada cyst pown dia still x scan sy.. itu pun sy scan last di private klinik msa 1st nk cnfirm utk buka buku pink.. doc kk tu bleh plak ckap tgu la awk 18weeks bru sy scan awk.. 😅

kawan sy lagi pelik kk dia. dia awal preggy ad bleeding siap ad cyst.. cek doc lps bbrp week(masa 12 week tak silap) tu doc kata dh okay takda masalah tak keluar darah dh and takde cyst so doc kk suruh dtg bulan 10(bulan 12 due dia) mmg normal ea kk mcmtu lama kot tu takkan la tak cek apa² ..sy yg risau huhu

2y trước

hahaha tulaa sy pun pelik..dah suruh dh dia pi cek tak pi² lagi jenis malas nak amek kisah adui payah..dah berumur ..almost 30 baru kawin sebulan dh dpt baby..tp dia cite masa mula² pregnant hritu mmg takleh masuk apa² kecuali kurma. so dia pagi ptg siang malam telan kurma.. sy lak boleh masuk bnda lain kecuali kurma🤣 mungkin asbab tu kot, doc kata okay terus huhu entoh ler..

dekat dlm buku, masa first checkup Dr ada tulis bape week akan scan. mcm saya, dia scan masa first buka buku (10w), 22w, 28w & 36w sahaja .. tapi saya suka g scan kat swasta sbb nanti swasta bagi report & gambar baby .. kalau kk, report aje dia stapler dlm buku ..

Kk scan 2x je…12 & 28wks.Klau ada masalah,& kk refer kes ke hosp…Kat hosp setiap kali app,setiap tu jugak laa dia akn scan.Tp depend dgn kes puan jugak laa kot.Mcm sy setiap 2mggu app scan ukur rahim kat hosp.Skli dorg akn scan baby utk tgk keadaan dia

dia ikut pada kk juga , saya banyak kali kena scan sebab nak confirmkan tarikh edd .. doc cakap edd saya tak sama dengan tarikh period , sekarang dah takda pape masalah cek up macam biasa je lah tapi taktaulah kena scan lagi atau tak sebab sekarang dah 18w

spjg prgnt scan dkt kk bru 3x skrg dh msuk 8bln .. scan pn x guna sbb mesin scan zaman purba..hnya nmpk cahaya ilahi🤣🤣.. sy p swsta je sis klau nk scan detail sume tu.. kk mmg xde..walupn sy ad cyst..rujuk hospital besar je yg scan..kk xleh scan pun

Sy baru 4 kali 3 kali kkia dan takda gambar attached pun kat buku, then scan kat swasta sebab baby kurang aktif dan mcm ada leaking ketuban. Kalau nak lebih details dan risau baby kat dlm better pergi je scan swasta. Doc kata takda apa pun boleh je