Boleh ke?

Hai semua. Nak tanya kalau hari2 saya minum air kordial rutb f&n yg bancuh tu boleh ke? Dia tak gas pun. Biasa laa saya ni takleh nak telan air kosong saja kang muntah balik🥲 btw saya baru 14w. Selalu lepas minum air kosong mesti akan minum terus rutb tu. Family cakap takda masalah. Tapi biasala kita ni ragu2 jugak 🤣#firstbaby #ingintahu

9 Các câu trả lời

sebaiknya elakkan sis. tak baik untuk perkembangan janin dalam rahim.. sebab apa yang kita makan dia yg dapat. daripada minum itu, baik sis buat green juice ka.. atau apa2 jus. yang penting dari real food.. Makan buah2 kalau nak manis2.. lagi 1 bukan apa sis, lama kelamaan takut jadi masalah insulin resistant pada kita.. tak kena pada kita, risau terkena pada anak.. kesan dia jangka panjang sis.. dan dia tak baik untuk otak janin yang tengah nak membentuk.. kalau nak lebih faham, follow doktor otak. beli buku dia dari neuroversiti..

saya pun xbleh minum air kosong first baby dlu tp doctor advice minum air oren atau Sunquick .. sbb dlu asal minum air kosong je auto keluar balik semua air tadi.. even minum ubat pun mmg minum Sunquick ori xtambah gula.. mmg itu je minuman dlu n alhamdulillah tak kena GDM, wlupn dulu suka sgt benda manis 😂 tp klu bleh elakkan minuman yg byk gula xbgus utk kesihatan mom n baby

Alhamdulilah sya biarpun obese dan ada kturunan kncing manis . saya stay minum sunquick ais tnpa gula . dn byk mnum mineral . takda sangkut gdm . malah turun byk berat . Dr pon heran hah turun byk . awak kawal ke . saya ckp ta . cuma byk mnum air bbndg mkn nasi . tapi pagi kol 3pgy gitu tbgun mkn la nasi nuget hahahaha

Ini pengalaman sendiri masa first trim, sy xlalu air kosong, setiap hari minum air blackcurrant sunquick or oren, nurse cakap takde masalah, asalkan minum, and nurse pon tak galakkan saya minum air kosong, dia cakap lagi buat alahan, so far alhamdulillah tak ada sangkut kencing manis,

Elakkan la yg manis sis. Saya pun xbole minum air kosong jadi saya hiris lemon ke epal ke strawberi ke oren ke masuk dalam bekas air buh dlm fridge. Xde da rasa mual bila minum air. Lebih elok dr minum kordial.

xpregnant pun xelok dh oregnant lg xelok https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group kehamilan 2023 💟

mslh nya kalau manis je. boleh kena kencing manis nnti. so buat yg krg manis. lebih kan air masak, krg kan kordial die.

Dlu sy mngidam mnum lemon teh kotak,,nahh kau kena kencing manis trus sbb mendadak berat naik😂😂

hari hari tak digalakkan sis. manis tu. cuba minum air kosong + lemon @ limau.