Alah teruk + kerja

Hai saya nak meluah je. Saya alah teruk dan bekerja. Rasa terseksa sgt sbb saya mual, angin, rusuk sakit, pening, muntah2, sakit dada bila cuba bernafas tp kena kuatkan jugak diri g kerja. Ikutkan emosi nk berhenti terus je. Tiap kali balik kerja nangis. Husband hntr g kerja sbb saya tak boleh drive, bkn tak reti. Tak larat dgn motion kereta. Keluar kete je muntah. Hari2 tgk calendar bila nak habis first trimester. Perasaan excited nk ada baby pun takda. Lebih kepada frust dan marah. #firstmom #giveup

14 Các câu trả lời

Saya faham gilaa perasaan sis. Saya pun sama. Masa 1st trimester. Saya alah tersangat teruk. Mabuk tersangat teruk. Saya kerja KL. Ulang alik office naik public transport. 3 jam pergi 3 jam balik. Memang seksa. Memang kena ada plastic untuk muntah. Sampai satu tahap saya tak tahan, masa bukak buku saya cakap dengan doc saya muntah teruk. Doc bagi ubat tahan muntah tak berkesan. Doc admit masuk wad pun tak berkesan. Rupanya saya kena Hyperemis Gravidarum. Morning sickness yang tak normal. Pagi petang siang malam memang muntah setiap 20-30 minit. Berat badan terus turun mendadak sama dengan HB. Bayangkan HB dari bukak buku 12, tak sampai 3 appt pun, HB turun jadi 3. Berat turun dari 45kg ke 37kg. Buku pink dari sticker putih pergi hijau, hijau ke merah terus. Setiap kali appt mesti kena drip TDI dengan saline. Bayangkan kalau tidur, nak ubah position tu, terjaga sikit je terus muntah. Sampai sekarang saya still hadap benda yang sama. Saya sekarang dah 26w. Muntah dan alah langsung takda tanda untuk berhenti. Dah 7 kali appt KK, 6 kali kena drip saline dengan TDI. Belum masuk yang kena pergi PAC untuk drip lain. Tapi saya happy dan enjoy pregnancy journey. Anak saya pun sangat active dan membesar dengan sihat even maknya tak sihat sihat. Walaupun saya berharap mabuk stop after 1st tri tak kesampaian, tapi saya still enjoy. Sebab anak tu anugerah dan amanah. Dulu saya tak sempat nak enjoy pregnancy journey sebab baby gugur. 2 kali gugur. Sampai rasa diri ni useless sangat as wanita. Now Allah bagi lagi sekali peluang untuk saya enjoy pregnancy but with a big and heavy sacrifice. Jadi awak jangan give up. Enjoy your pregnancy journey ❤️

samalah sis saya alah teruk . nak makan apa pon tak boleh berjalan je mesti memusing . at same time tengah kerja . social worker lagi time tu lagi kena banyak jaga emosi . Makan nasi kosong tak boleh semua benda yang masuk dalam mulut mesti keluar balik even air masak pon akan muntah balik . sampai kena admit ward dekat 8 hari sebab hyperam teruk sngat. alhamdulillah cukup je 4 bulan semua benda boleh makan , boleh minum . Enjoy je journey ni , kalau still bekerja , tell the boss first what situation kita hadap then dengar apa jawapan dia . But kalau sis nak resign i think tak perlu . cus everything akan go smooth balik lepas ni inshaAllah. sabar sikit je . buat je kerja like usual cuma minimum kan .. santai2 buat kerja

sya pun tgh fight dgn alahan, klau sblm ni tkda muntah. tpi dkt2 3m ni mkin mnjadi2. trpksa kerap mnum air limau. itu pn akn rsa ok skjp ja. kdg pnat jg , frust, fade up, pernah smpai nangis. muntah tu sakit, nk hdap loya tu lain lagi, blum sbut soal pening. klau mkan pn kdg brfikir brkali2 dan usha jaga mindset. manatahu alahan tu beransur2 hilang kn. keep it up, wlaupun sya tk kerja, bnyak jg bnda yg sya tk bole buat sperti biasa mcm masak,baking. awk tk sndrian okee. moga penat lelah ni Allah kurniakan anak2 yg soleh dan solehah. aamiin

Awal awal saya pun macam tu, saya terus minta WFH 2 bulan, makan apa yang saya suka, masa tu saya makan gula gula, makanan ringan, doctor saya kata bole minum air yeos tapi campur dgn air Kalau betul nak something manis. Harap membantu. Dr saya cakap makan mana yang bole, kalau dah tau makan certain food bole loya then avoid. Mummy kena survive dulu jangan sampai turun berat badan banyak. Kalau bole tidur, tidur Sebanyak yg bole. Owh ya dr bole bagi ubat tahan gastric Dan muntah, tak bahaya utk baby pun, Kalau perlu minta dr doctor.

Sama la saya dlu teruk gila alahan smpai 3 kali masuk wad. Rasa benci sgt dgn pregnant punya alahan and xenjoy lgsg. Hari2 rasa nk give up sb badan dh penat sgt. Tangan lebam2 sb asyik kena drip air nk dkt 11 kali smpai kandungan 16 minggu baru la alahan stop. Slow2 boleh telan makanan n air. Masatu baru la mula rasa enjoy dgn pregnancy. Orang yg alahan teruk je faham betapa lembik nya badan masatu. Mental mmg huru hara sampai kena refer jumpa psikiatri. Serik dh rasa nk pregnant lps ni kalau ingat balik.

alaa jgn mcm tu ya mummy.. baby pun tgh fasa nk serasi dgn badan mummy.. baby dalam perut pun dapat tau apa mummy rasa..bimbang masa lahir nti lagi effect pd baby.. it's Okay rasa frusted tu, tak tahan dgn alahan..faham sgt perasaan tu.. cadangan sy, mummy cuba tnya kawan2 kerja mummy yg dh ada anak tu mcm mna diorang handle alahan teruk.. mgkin mummy blh try cara diorang.. tak pun, mummy keep try cari sesuatu yg blh kurang kan alahan.. stay strong mummy!

hai. sy pun sama mcm awak. rsa letih sgt. rsa mnysal pregnant pun ada. mmng xlarat kira hari. tak boleh mkn langsung. sebut nadi pun nk mntah. dgn sy sem akhir. assignment berlambaknya. musim exam plk. smpai terpaksa tangguh. tp skrang baki lg 40 hari ja. rsa kejap je masa berlalu. harap sis boleh bersabar. moga dipermudahkan segala urusan. kadang waktu kita mngandung ssah sbb nnti anak kita mudah jaga. in Sya Allah

Ada chance x untk minta work from home temporary? Sy dulu masa alahn teruk nasib boss bagi work from home. Jd sy selalu take break rehat2 sikit sambil bekerja. To klau ada meeting semua kena jugak attend. Sy ambik Veloxin jugak dan beli peppermint essential oil. Pastu sy bila loya minum air coke sejuk2 rase lega. Sy minum je utk tahan. Masuk week 12 alahan hilang xminum coke dah.

saya pon alami sis kerap mc kerap cuti sbb nk bgon tak larat lgsng makn x bley alhmdulillah bertahan jugak. pi kerja sendiri (pjj) naik moto tp alhmdulillah seronok dengan journey nie. masa preggy anak sulung x terus sgt alahan yg kedua nie berbulan2 alahan nye. x syabar nk tggu si kecik nie jmpe kakak dia. semoga allah permudahakn urusan kita semua. aaminnnn

saya ambil ubat gerd & tahan muntah (veloxin) baru ok sikit.... dh 2 hari kurang muntah. kalau tak, saya angin + muntah sampai dehydration & kena masuk air.