G6PD

Hai. Saya ada G6PD doc cakap possibility tinggi untuk baby saya ada G6PD juga. Saya nak tanya pada mommy yang dah delivered dan ada G6PD. Baby mommies semua positive or negative G6PD? Tapi saya xda la risau sebab tak memudaratkan ☺️

1 Trả lời

G6PD tu apa ya sis?

4y trước

yup. posibiliti utk anak dpt G6PD tinggi. cuma kekerapan selalu berlaku pada baby boy. jarang bby girl +g6pd. but its okay. cuma follow je advise doc. ada beberapa pantang yg kene jaga. & normal kalau kekurangan enzyme G6PD, baby akan kene sakit kuning.