Pengelaman ibu yang bersalin di govern hospital

hai nak tanya sikit ni . sepanjang dah masuk 25w ni saya rasa nak tahu sikit demi sedikit tentang pengelaman bersalin delat hospital kerajaan. sebab last week, saya ada tanya rakan saya “macamna rasa bersalin dekat govern hosp” dia kata macamni “nurse segelintir ada yg sifat kurang ajar” like dia maksudkan nurse tu ibarat tak pedulikan dia nak bersalin. act, ramai juga saya dh tanya and same answer la dpd “disappointment” / “unbelievable experience” / “bad experience at government hosp” . please help me . saya takut lah nak bersalin klu macamni. saya tak salahkan semua nurse ye . bagi yang pernah merasa dekat bahagian yg macamni kongsi jap cerita korang 🥲 #seriusnanya #firstbaby #pleasehelp #Q&A

8 Các câu trả lời

Nurse pn manusia biasa sis. Ni pengalaman sy sbg nurse bius yg kerja di dewan bedah. Ibu2 yg bersalin caesar ni ramai sy tengok. Baby yg dilahirkan secara caesar ni, akan dimonitor dgn baby Nurse yg juga bekerja di wad utk menjaga ibu yg bersalin normal. Ada masa mereka tak cukup staf. Jadinya mereka terkejar-kejar ke sana sini. Dewan bedah n wad tak semua dekat. Ada yg jauh. Betul, ni tanggungjawab. Tp bila kadang2 tgh penat n lapar, secara tak langsung akan mengganggu emosi staf tu sendiri. Lagi2 ada yg terpaksa bekerja 2 shift. Sangat penat. So, sy cadangkan utk minta apa2 pertolongan, cakap maaf Nurse ganggu, boleh tolong sy? n kalau dorang dah selesaikan apa2 prosedur atau rawatan kpd kita, kita ucapkan terima kasih. Mudah-mudahan dgn kita beradap baik dgn dorang, dorang pun akan beradap baik dgn kita..

sy lahir kt hospital kerajaan sbb x mampu nak bersalin dekt hospital swasta. jadi sy dh set mind sy maybe akan jumpa nurse atau doktor yg mulut2 cmni. ye la bukan sorg dorg nk layan kan. mcm sy pg pac penuh dekat koridor mak2 tgh menahan sakit nk beranak. so ape yg masuk telinga kanan sy akan keluar telinga kiri. pernah anak pertama sy nangis x bhenti sy xtau nk buat apa. nurse dtg amik ramps je anak sy sambil membebel. tup2 sy tgk dia bg anak susu fm terus tido anak sy. sy ape lagi. sy pon tido lah 😂😂 sy hrp awk positif je ok. jangan expect kita dpt layanan A+ melainkan hospital swasta lah sbb kite byr kan. buat apa yg mampu. x mampu panggil nurse. nurse bising buat pekak je. kalu melampau awk boleh report org atasan . enjoy ur pregnancy ya sis

1stly, jgn overthinking la ye. Doa byk² stiap urusan dan kesulitan bersalin tu dipermudahkan nt. Mcm sy 2x brsalin Hosp Ampang, Alhamdulillah doc n nurse smua baik. If rsa something tak kena, cepat²la bgtau nurse atau doc yg brtugas jgn berdiam. Badan kita hak kita. Kalau rsa diorg kurg adap ke apa ke, komplen terus kat matron atau sister yg in-charge. "Sikap dan layanan diorg boleh mengganggu emosi sy sbg pesakit" gitu.. Siapa kata kita xboleh terus komplen. Knapa nak biarkan je kan. Semoga semuanya baik² shj nt ye.

Just berdoa semoga urusan bersalin dipermudahkan. Sy bersalin di hospital putrajaya so far dari pac, labour room & wad semua dapat nurse & doktor yang baik2. Yang penting kalau ada rasa something tak kena inform nurse cepat2. Macam saya haritu nak kena tandas tapi drip dekat tangan tak habis lg. Sy tekan je callbell tu byk kali sampai dtg. Bila nurse dtg cepat2 minta maaf dkt dia bgth tak tahan nak ke toilet. Nurse tu terus tak jadi marah 😁

Secara rasionalnya di kerajaan mmg layan ala kadar saja. Semestinya berbeza kalau pergi swasta yg kita bakal bayar ribu ribu. Kalau takde bajet ke swasta, jangan expect princess treatment atau layanan elok. Dah nama pun kerajaan, diorang nak attend ramai lagi pesakit ibu ibu, nurse atau siapa pun akan seperti tak kisah pun pasal kita seorang. Itu realiti. Terpulang pada kita nak terima macam mana.

Sebelum bersalin doa bnyk2 agar urusan bersalin kita dipermudahkn, ditemukan dgn org y baik2. Sy pernah kne marah @ bebel ngan nurse senior sbb ank mngamuk x reti mnyusu badan. nurse tnya ank sulung ke. sy ckp ank ke2. Dia ckp dah tu knapa gaya kekok sngt mcm baru ank 1st. Sy sengeh je la anggap mak2 bising kat ank🤭. Ank ke2 sy jnis high need.

doa byk minta dpt misi & doktor yg layan elok baik semua. mmg akan ada, mcm saya pun kena, tuh pun sbb perah susu lama, padahal baru bersalin + anak pun tak df sbb kt nicu ,geram juga. tapi alhamdulillah hat tuh ja yg tak okay. lain so far okay.

Sy pun terpikir bende yg sama sbb dkt tmpt sy hny ada hospital kerajaan. Skrg dah 26minggu. Berdebar2 juga. Tapi sy berharap semua yg baik2. Risau tetap ada.