Gestational Diabetes

Hai mummy2, nak tanya, ada sesiapa yang kena diagnosed dengan Gestational Diabetes (GD) tak? Ada tips2 bagi pemakanan, cucuk jari dan lain2…

1 Trả lời

sy mmg ada diebetes sblom mengandung lg.. pemakanan kena bykkan pengambilan protein & sayuran.. bykkan mkn ikan & telur.. elakkan air manis, roti biskut, mkanan proses & mkanan segera.. karbo pun kena kurangkan.. buah2 manis pun kena kurangkan.. better nk mkn buah mcm jambu batu, epal hijau atau limau.. kurma pun elok amalkan sepanjang mengandung cuma xleh amik byk.. sy akan ambil dlm seminggu beberapa kali tp sekali amik 1 ke 3 biji je.. mlm sebelum bsp pastikan mkn sebelum kul 9 dan sy slalu akan pastikan amik brokoli & lemon kosong tanpa gula.. kalau nk mkn nasi better paling lewat pun kul 8 laa