Barang newborn

hai mum, nak tanya katil baby dan car seat baby penting ke untuk newborn? ada yang cakap katil baby tak perlu pun sebab baby nanti tido dengan ibu. betul ke? #pleasehelp #firstbaby

5 Các câu trả lời

Car seat antara yg penting sbb melibatkn keselamatan Tp sy bg pendapat based on current situation keadaan ekonomi malaysians sekarang. Kalau sis suri rumah dan jarang sgt keluar dan ni anak first Boleh je skip car seat tu. kalau dapat bantuan mycrs yg rm150 tu atau rajin hunting kat baby expo kejar star buy boleh dapat car seat sgt sgt sgt murah baru beli. Atau bila dah stabil sikit baru beli. Awal2 ni kadang duit tak cukup. Tapi kalau sis kerja husband kerja anak letak dekat pengasuh dan kena commute dengan kereta car seat wajib beli. Lupakan stroller, lupakan babycot. Beli car seat dulu. Personally first baby sy tak beli baby cot. Dalam pantang bby tdo dengan mak sy. Baby atas tilam dia mak sy tdo atas toto depan tv. Siang baru bby tdo dgn sy atas katil sy dalam baby nest. Tp kalau sis n husband jenis tido bom meletop pun x dengar better beli baby cot murah2. Rm200+ dah boleh dapat. Apapun jgn ikut org. Ikut keselesaan poket dan diri kita sendiri. Jgn rs terbeban utk beli tu beli ni. Beli secara berkala pun boleh. Tunggu baby keluar dulu. Tengok keadaan dia mana yg penting.

Ikut keperluan awak. Jgn samakan dgn org lain. Lebih better kalau baby ada baby cot sendiri. Lebih selamat di dalam tu. Kalau awak dan husband jenis tido x sedar, lebih baik baby letak dlm baby cot. Nnt bila besar sikit, boleh sleep train dlm baby cot die sendiri. Mcm sy, sy beli juga baby cot, bila waktu siang sy buat keje sy letak baby dlm tu. Die tido dlm tu atau die main2 dlm tu. Nk pergi toilet @ mandi rasa selamat sikit sbb die dlm cot. Dan car seat sgt2 sgt2 penting. Ada duit lebih boleh invest yg pakai newborn sampai besar sikit, 12 tahun.

Car seat skrg wajib ada satu utk budak dalam kereta..n baby cot bg saya wajib ada juga supaya diorg lbh selamat lagi tidur di katil sendiri berbanding kongsi dgn ibu atau ayah..sebab ada juga kes ibu tak sedar tidur himpit budak sampai lemas..then bila ada baby cot ni boleh da didik anak dari kecik tidur sendiri🥰

Car seat tu penting ye… pastu katil tu kalau blh beli je. Jgan tido skali dngan baby kat katil kite, bnyak kes dah skrng ni tertindih baby la ape la. Play safe je letak je dlam baby coat ke ape . Ade je katil baby yg blh dipakai smpai 1y ke 2y ke beli trus hat tu pun ok.

Tolongg hangan tido dgn anakk, asil katil please sbelum mnyesal tak sudah