Suntikan vaksin umrah/haji kepada ibu hamil

Hai moms.... saya nak bertanya disini ada tak mommy2 yg berpengalaman menunaikan umrah/haji dalam keadaan diri sedang hamil? Adakah suntikan vaksin itu bahaya kepada bayi didalam kandungan? InshaAllah saya akan menunaikan umrah bulan 10 ni, dan usia kandungan pada tarikh tersebut 32weeks. Tetapi semalam saya hendak membuat suntikan vaksin, tetapi dr di klinik trsebut tidak membenarkan kerana ada risiko. Saya keliru kerana saya lihat ramai shj wanita dan artis2 yg mengandung pergi menunaikan umrah/haji. Minta pandangan mommy2 disini or mungkin ada yg pakar dalam hal ini boleh memberi jawapan.

5 Các câu trả lời

Assalamualaikum puan😊 Sy x de pengalaman lagi.. Tp inshaAllah, plan utk menunaikan umrah Dec ni.. Sy belum ambil lg suntikan vaccine, tp sy dah consult dgn doctor.. Doctor bgtau sy, suntikan vaccine ni bagus.. Nak kata memudaratkan kandungan atau x, wallahua'lam sbb tiada research yg membuktikan suntikan ni bahaya utk kandungan.. Kebiasaanya, di awal kehamilan, suntikan ni mmg doctor x benar atau galakkan kerana kandungan masih di fasa awal utk pembentukan segala sistem dan anggota badan.. Dikhuatiri suntikan vaccine tersebut mengganggu proses perkembangan bayi.. Tp bila kandungan dah matang, inshaAllah, tiada halangan..tp, apa2 keputusan sama ada hendak suntik atau x, terletak pd tuan empunya badan... Itu yg doc maklumkan pd sy.. Sbb sy pun, cuba consult bbrapa org doc utk bertanyakan hal ni.. Cumanya sy masih belum ambil lg suntikan ni dan inshaAllah, akan ambil.. Sy baru je bertanyakan dan bincang hal ni pd salah seorang ahli dlm group ni.. Mungkin puan tersebut boleh berkongsi pngalaman dgn puan,sbb beliau sudah pun ambil suntikan setelah consult dgn doc juga😊.. Puan boleh try search dlm group ni..(boleh search "umrah").. Semoga ianya membantu dan semoga urusan puan untuk mengerjakan umrah dipermudahkan Allah serta dipelihara kesihatan dan keselamatan ibu dan anak.. Ameen.. 😊

Risiko sbb sis da 32w kot. Boleh fly lagi ke 32w sorry saya tak pasti pasal tu.

Salam sis.. Boleh share pengalaman pergi umrah masa 32weeks..? Terima kasih..

bab ni kena refer doc lain, dptkan 2nd & 3rd opinion.

Rujuk pakar o&g sis.