Berat Badan

hai mommy2 okay ke kalau berat badan menaik 1 minggu 1 kg 🫠#ingintahu

5 Các câu trả lời

Kat dlm buku pink tu ada tulis berat ideal yg sis boleh naik, its depend on BMI before pregnant. Kalau bmi kurg dr 18 mcm sy, dlm 18-20kg boleh naik. Kalau jenis overweight ada jgk dy bagi brpe kg. Sis ikut yg situ. Tak kisah naik brpe bnyk dlm 1 bulan, as long as sampai 9 bulan, sia pnye berat mesti dlm range yg dibagi. Mcm sy, ada 1 bulan tu dr 40kg ke 44kg, nurse dgn doktor terkejut jgk, sbb naik mendadak. Tpi dorg check ideal berat, sy masih dlm range dy lagi. So dorg tak ckp apa pun. Ok je. Tapi kalau nk selamat telinga dr kena bebel dgn nurse, 1 minggu naik 0.5kg je. As per saranan dorg, which is mustahil sebenar nya, 😅

hahaha saya dulu sebelum pregnant berat 38 kg. bila dah pregnant berat naik cam sis seminggu 1 kg pastu nurse bising, berat kalau boleh sebulan naik 2 kg je. ni naik seminggu 1 kg. last² nurse bagitau husband. dah kena jaga pemakanan. sebab nurse risau, family dulu ada kencing manis. takut kena gdm. semua salah husband lah dia nak baby tu sihat tapi mak² ikut sekali. sekarang berat ni dah kena pantau

2d trước

kan nfsu makan x leh tahan ,sbab kjp2 lapar,gdm xda jg

Byk sis. Klau sy limit 2kg je sbulan. Tp bru2 ni naik 3kg. Tlebih 1kg 🥲 so dktr sruh pntau tekanan darah selang sehari slama 2 minggu. Takut tggi bp sy sbb berat naik lbih. Dh mnum air gula 2x alhmdulillah xda gdm. Jomlah kita control mkn sis 🤣

sy naik 1kg dlm masa 2 mnggu...asyik kena ulang alik Kk je cek Bp😂

klau sebulan tu 4kg..bnyk tu😁

2d trước

yaa 1 bulan 4kg