Pengalaman bersalin anak besar secara normal

Hai mommy. Ada tak sape2 yg bersalin anak dia 3.3kg and above secara normal. Blh tak share tips mcm mne dpt lahir secara normal. Contoh mcm kerap berjalan ke, byk buat squat ke? Sy anak kedua ni sangkut gdm. Risau anak bsr and xdpt nk lahir normal. Anak first berat 2.9 kg je jadi mudah time bersalin. Anak kedua ni jadi nervous sikit. Skrg dh 37 weeks berat baby 3kg. Risau baby makin bsr and tak dpt nk lahir normal.

34 Các câu trả lời

Anak saya lahir 3.73kg , dapat bersalin normal mungkin sebab anak first and takde apa2 komplikasi . Yg penting kena tau teknik meneran dengan betul . Saya main teran je sampai doc marah 🤣 Meneran pulak dengan perut kosong yg tak makan/minum dari start rasa contraction dekat rumah . Tapi Alhamdulillah 10 minit teran baby terus keluar 🤲🏻

sy last scan 37weeks smnggu sblm bersalin doktor ckp anak sy 2kg lebih je.. sy bersalin 38weeks nohhhh tudiaaa 3kg lebih dkt 4kg.. patutlh rasa x cukup nafas.. sesak nafas sllu wktu mengandung kt dia.. dlm ward tu anak sy paling besar doktor ckp😂 tp bersalin mmang bnyk lh jahit sbb anak besar..

1y trước

Sama la pengalaman. Saya 36w scan baru 2kg lebih. 2 hari sebelum due date last check up tu doct scan dah 4kg. Nohh terus emergency czer🤣 doct cakap high risk untuk normal. Alhamdulillah takde gdm.

Saya pun sangkut gdm juga, scan 3.3kg (tapi doctor ada bagi tau anak i tinggi) tiba kelaur 4.1kg , 52cm.. normal delivery juga anak. 1st baby. semua ikut pemikiran kita. kita fikir boleh Benda tu jadi Okey lagi.. kalau kita fikir susah memang jadi susah.. everything go well. no worries mommy.

1y trước

alhamdulillah. betul tu lepas tengok baby semua perit getir lupa, rasa hilang sekelip mata 😀

Kakak sy semua beranak normal tp anak dia keluar mmg 3.5kilo ke atas.. 4kilo.. 5kilo.. tp koyak la sis.. kena buat senaman dah dari sekarang, belajar cara nak nafas dgn betul, jgn angkat punggung time nak teran apa semua. Rajin² google dan tgk vid kat youtube. Semoga dipermudahkan urusan

sy ari tu baby 3.2kg...gdm jgk...sepupu 3.9kg gdm jgk...dia normal jgk..dia mse scan 3.5kg..kuar2 3.9kg...kena pndy teran sis..belajar la cara teran yg btol...cara penafasan..kena pndy curi nafas...insyaAllah boleh normal

1y trước

mse tgh cntrction sakit mse nk meneran tu..biase dia xskit dlm 2 3 second kn..mse tu kite trik nafas dtg cntrction teran lg...bljar kt youtube ..sy jhit ckit je...dlm krts dia tlis xde luka..sbb ckit sgt jhit...

sy dlu scan sblum bersalin 2.9kg.. da keluar 3.4kg.ade gdm.overdue bersalin normal+induce2x doc gunting sikit je sebb ank first ... yg 2nd ni tggu hari.. last scan masa 36w 2.7kg.. smpai skrg xtahu da brpe kg.. harap dpt bersalin normal lg bukaan lg cpt ..

sy 3.6kg dpt normal 41w1d no gdm.. overdue +8hari.. hari serah diri scan 3.5kg sekali esoknya keluar 3.6kg.. yg penting ikut je apa cara doc sruh teran tu.. kena pandai curi nafas.. 3 kali teran terus keluar.. leganya rasa lps keluar bahu dia tu.. fuhhh

Anak sy 3.45KG Normal.. Mmg teran separuh mati Sbb nurse n doc ckp klu xboleh teran kena operate Sy dgr jew nk kena operate terus sy teran separuh mati 😂 Alhamdulilah Tp sy xada GDM tp bby besar 😅 Xada exercise apa mmg mls n tido jew 😅

Say banyk buat squat dan berjln Tmbh2 mgdung sy berkerja..ank keluar 3.21kg sedangkn sy kecik je ore nya..mase meneran pun dlm 10 minit je..alhamdulillah dipermudahkan sgla urusan sy..skrng dh 4bulan bby sy

saya tahun lepas bulan 12 bersalin normal baby berat 3.31kg , saya ada gdm juga . tapi kene induce sebab gdm tak boleh terlebih due . Kene gunting n jahit , Alhamdulillah semuanya okay