Checkup kkia

Hai mommies,nak tnya checkup kat kkia mmg jarang scan perut ke?…dah dua kali checkup takde scan lagi #firstmom

20 Các câu trả lời

Kalau xd problem memang dia x kn scan. Nurse akan decide nk scan tak. Mcm tempat sy xd problem tkyah jumpe doctor, sy dpt 3 kali scan jumpe doctor memang sbb ade problem, ade cyst, bby besar. Sy lgi suke tkyah jumpe doctor sbb proses menunggu jdi mkin lama 😂 lepastu doctor yg scan dia x bnyk ckp, dia scan tp diam jer, ukur lepastu ckp bby ok dhla.

Ya jarang dan tengok pada KKIA juga. Mcm saya, KKIA scan masa buka buku (week 4), week 10, week 20, week 30. Next pada week 34. Di swasta sy buat early pregnancy confirmation scan (week 4), week 8 dan week 21 for details scan. Ada juga scan masa ke PAC sbb keluar brownish spotting.

2y trước

@MrsHanz, Ya, alhamdulillah, Allah bg nampak kantung seawal 4w. Lepas UPT strip positif (saya buat 2 hari berturut-turut), terus saya mesej klinik swasta, sbb sy ada brownish spotting & umur pun dah banyak. Lepas klinik kata boleh buat pengesahan dan scan, doc yg kirakan kandungan saya dan buat scan. Alhamdulillah, nampak. Doc nasihatkan sy buka buku pink cepat sbb umur sy dah banyak. Sy mesej KK, saya buka buku pink kat KK pd minggu yg sama, doc pun buat scan dan nampak kantung. Alhamdulillah.

yaa jarang. saya masa awal2 pregnant setiap bulan scan tp lmbt lah ikut appoinment yg diberi. once tak ada masalah apa2, nk dekat2 due ni nurse check guna doppler je. kalau nk scan jugak, saya akan pergi swasta bt 5d terus☺️

awal pregnant dalam 2-3 bulan sekali je scan. kalau dah hujung hujung nnti sebulan sekali. sebabtu ramai yg suka scan kat swasta. lagi jelas & ikut sukati kita nak bila. tapi tak elok kalau kerap sangat scan

2y trước

lol. sy check up kat pakar. kadang2 seminggu skali scan. yg sy taw doc ckp awal2 tak elok lg dengar heartbeat baby yg keluar graf kt monitor tu, sbb tu wave.

Dari anak 1 hingga anak 4 boleh kira semua sekali je kk scan 🤣 alhamdulilah semua anak3 baik2 saja . tapi bila g hospital , hospital cek , dorang tnya eh tak pernah scan ke .. sya jawab tak ..doktor pun pelik 🤣

Scan selalu pon tak bagus utk baby. Saya dah 8bulan, scan kk baru sekali dua. Scan smua sy buat kt swasta. Scan detail pd 20weeks, 5D scan 28weeks. Kat kk scan bila kndungan problem je sis

btl jrg² scan melaikan ade prob.. so klo nk lbh puas hati bter scan kt swsta buat 2d growth scan biasa Rm5o lg puas hati blh tgk lama pon yea..🤭 kk sll die buat ckp syarat jerk..

Mmg kk jarang scan. Sy skrg dh 20w lebih, buka buku masa 8w sekali je scan dekat kk. Tggu 28w plk katanya. Tp sy kerap scan dekat swasta utk tgk perkembangan baby.

KKIA akan scan masa kita jumpa doc je, masa jumpa nurse je mmg tk scan. KK saya scan masa bukak buku, 18w, 28w dgn 36w. Kalau nk lg kerap sila scan di swasta. Hehe

2y trước

fazio - kalau bleeding time pregnant ni normally memg ada problem so boleh refer emergency spital utk nak scan. kk kalau dia scan sebulan dua kali, mau panjang q nak jumpa doc 😅

Ya, klu di kkia sy; scan cuma pd 12w, 20w, 28w & 36w. As long as bby ikut growth chart & heartbeat bby normal, kandungan akn baik2 shj.