Gastrict

Hai mommies..mcam mana ye i nak kurangkan rasa loya dan mual ni..selera makan hilang.ramai suggest minum air lemon la,makan orange la.but i gastrict pon kuat.boleh ke makan masam2 ? Help me #9weeks2days

8 Các câu trả lời

Gastric tu tandanya ada banyak asid dlm perut kita ..klu mkn masam lagi lah bertambah asidnya..sbb akak mmg ada gastric dari sblum pregy smp skrg dah 8 bulan masih lagi kena..tak mkn menda masam or pedas klu tak mmg lambat baik.try minum air kelapa segelas sbb air kepala alkali meneutralkan asid..klu tak jalan jugak ke kliniklah jawabnya beli ubat air kapur atau gaviscon..

4y trước

Ohh..tq akk untuk tips..yelah kita yg ada gastrict ni..sensitif sikit. Pastu loya dan mual ni kerap. Ya Allah dugaan first baby

Jgn ambil benda masam kalau ada gastrik. Pagi2 sebelum breakfast amalkan satu sudu oat kosong campur gula ckit kacau dgn air suam minum. Inn shaallah berkesan. Saya pun ada gastrik kebetulan preggy alhamdulillah berkesan.

4y trước

My pleasure

Sis boleh try roti atau susu sejuk bersama oat. Sy xpasti kalau sis ok tp utk saya, mknn spt ini ok utk loya saya. Sis kne try and error Makanan apa yg ok dgn perut sis (selain mknn masam). Selamat mencuba 😘

Kalau gastrik better jgn minum atau makan masam2. Early pregnancy saya pun gastrik. Saya ke klinik dan doktor bg ubat gastrik yg sesuai untuk ibu mengandung

Try minum sunquick sis..tp kalau ada gastrik make sure minum lepas da isi perut la... sy aritu minum sunquick tp xletak gula..Alhamdulillah kurang..

4y trước

itu la...sy pn ada gastrik... pastu kena plak mkn zincofer..aduhai lembik bdn muntah2... tu yg minum sunquick

Sy pn gstrik trok..dri sblm preggy..klu mkn bnda msam get ready nk mnjerit..jga pmknn ..jgn biar prt msok angin

Mkn epal..&tiap 2jm skli mkn biscut/buah/sayur perut tak blh kosong..sbb sy pon buat mcm tu

Boleh makan epal hijau utk kurangkan mual..