Bekal baby 6 bulan

Hai mommies. Tak lama lagi bby sy akan masuk 6 bulan. Jadi sy nak tanya mommies yg hantar ank ke taska or babysitter ; 1) macam mana mommies sediakan bekal utk ank? Utk berapa kerap dia makan? 2) berapa sukatan utk sekali mkn? 3) apa yg perlu sy sediakan? Please share dgn sy. Tq mommies 😊#ingintahu #bekalanak #pleasehelp

1 Trả lời

Kalau baru lg nk introduce makanan, bekalkan sahaja bubur kosong yg untuk sekali portion. Lpastu bg skali kt tasaka EEVO supaya bila nk mkn dorg boleh titiskan. Nnt tanya taska ada microwave x? Kalau ada senang, sis boleh masak dr mlm dan masuk fridge lpas tu. Esok taska panaskan sahaja. Tp mcm sy, sy x suka mcm tu, kira dah overnight kn. For safety control, Sy masak awal pagi. Bila anak nk makan bubur tu masih suam2 lg. Dan sy elak guna microwave sbb baby lg kan. Berapa sukatan tu x pasti tgk kpd penerimaan baby sis. Ada yg mkn 2, 3 sudu masa permulaan. Ada baby yg jenis on je makan sampai habis. Biasa taska tahu apa nk buat. Diorg akan keep offer baby makan. Pagi, tgh hari dan ptg.

12mo trước

oh maksudnye sy just sediakan dlm 1 bekas, utk 3 kali mkn. macam tu la ye? so takde byk bekas, betul? kalau nak panaskan, selain microwave, rendam dlm air panas boleh kan?