HB DROP! Perlukan Petua

Hai mommies sekalian,, Mohon bantuan semua mmy disini yang ada Masalah sama saya.. Saya Consume Maltofer fol untuk supplment naik kan Hb, saya dh 26week. Dari mula Hamil sehingga sekarang saya ambil maltofer, iberet saya x boleh nak telan, even minum dgn air oren.. Checkup baru nie Hb drop dri 11.7 ke 11.1 .. kemungkinan next appointment Nurse Cakap HB akan Drop jugak,. Mohon bantuan mommy semua kongsikan Petua anda.. Buat masa skrg sy makan maltofer untuk mlm dengan pagi.. Thank You mommy😊

15 Các câu trả lời

hi sis, saya mula dapat Zincofer tapi badan tak boleh tolerate... then tukar Iberet still tak leh tolerate berat badan susut mendadak... then amik maltofer 2 biji atas nasihat dietient kat kk... then amik bayam hijau extra... untuk tambah darah, kena makan 1. hati ayam 2. sayur bayam merah atau hijau 3. sayuran hijau 4. kacang badam 5. kerang 6. daging merah tapi listing tu semua hanya 1 je saya boleh makan sayur bayam sahaja... sebab saya alahan pada seafood, daging merah, lactose tolerance termasuk keju, kekacang dan tepung...

Sy makan folic acid jer dari 1st trimester hb memang cantik.. Sentiasa 13+ tapi masa 4 bulan dr suruh makan maltofer, hb teruk drop sampai 11.. Sy stop maltofer terus cont folic acid balik.. Maybe sy jenis tak perlukan sangat vitamin, sebab sy semata makan folic asid dari 1st trimester sampai nak bersalin dah bulan 7 ni.. Takde apa² semata folic acid.. Baby pun alhamdulillah okay..

Jaga pemakanan, elakkan kafein, makan jambu batu, makan kerang, ikan bilis dan boleh amalkan makan buah delima atau pati delima. Makan daging, ayam, seafood. Dalam buku pink ada nota makanan apa bantu naikkan hb. Dapatkan rehat yang cukup ya. Teruskan makan ubat jangan skip

2y trước

Boleh ambil pati delima tu, makan sesudu pagi n mlm. Banyakkan minum air masak untuk air ketuban cukup.

tips yg saya amal before nk pegi checkup saya makan hati ayam, ikan bilis bnyk2. lepastu makan maltofer. lgi satu saya tk tahu la asbab mnyak kelapa dara yg saya tgh amal ni jugak ke ap tpi bulan ni saya check hb saya dri 11.6 naik 13😍

2y trước

aah ikan bilis goreng je wak. ratah masa otw g klinik bnyk2😂 lepastu mgu nk checkup tu mmg saya cut kejap caffein.

HB saya pun rendah. Saya amalkan minum susu kambing, makan Sangobion, buah jambu batu, buah delima, sayuran seperti bayam & brokoli, kerang & hati ayam. Alhamdulillah ada perubahan. Mungkin sis boleh jaga pemakanan dan dapatkan rehat yang secukupnya

Hb saya pernah drop 2 kali sebab tukar ubat , 4 jenis ke iberet . Then nurse suruh minum dgn air oren makan ubat tu . Alhamdulillah dah sekarang maintain cantik 11.5 . Tupun malam makan ubat & air oren / limau , pagi minum susu .

cm sy dlu la hb drop truk. .lps tu dia akn bg ubat. .leberet. mtu sy mkn dia naik sikit. .ubt kk sume sy xmkn lg pn sy gdm. .alhamdulilah dh brsalin bln 3.ank sume okay cume baby je. .bsar sikit

first checup hb saya dah rendah, 10.9. saya makan bayam, hati ayam dan tambah susu yang jenama wildan (premium), boleh beli dari shopee/lazada. checkup kali kedua hb saya naik 11.6.

jambu batu dan daging2 maybe. haritu saya asyik makan daging dengan kambing je, bila checkup hb cantik. nurse tanya saya banyak makan daging ke time raya 😂😂😂

2y trước

takde lah setiap hari, tapi selalu gak lah sebab tak tahu nak makan buah apa 😅

sya mkn sup bayam , mkn bilis dgn hati ayam sis . untuk buah boleh mkn buah naga sma kurma . air pula boleh mnum jus oren ataupun oren botol tropicana twister tuh🥰