BABY 4 BULAN 25 HARI BELUM PANDAI MENIARAP

hai mommies, saya nak tanya anak saya dah dah masuk 5 bulan tapi belum pandai meniarap? adakah saya perlu risauu? sbb anak kawan kawan saya yg sebaya anak saya semua dah pandai meniarap

5 Các câu trả lời

Mula mula saya ingat anak saya tak reti meniarap. Rupanya dia taknak. Dia tak suka and malas meniarap 😅 Masalah reflux pun ye jugak. Bila tanya pakar, dia cakap normal sebab milestone setiap baby lain. Anak saya dah boleh duduk (dengan sokongan) 4-5 bulan. Hujung 5 bulan tu dah boleh duduk tanpa sokongan. Now 6 bulan nampak dia nak golek sendiri bila nak capai mainan. Yang penting ada mobility. Sebab meniarap/belajar duduk/merangkak tu semua fasa dia untuk nak berjalan. Atau maybe anak puan bercakap dulu macam ‘ma’ ‘ba’ ‘ta’. Anak saya 4 bulan dah banyak mulut. Setiap baby lain so no worries.

Lain baby lain perkembangan dia sis. Dont worry keep on stimulate baby and buat tummy time. Anak i pandai meniarap time umur 3month tu pun meniarap main2 buat 3/4kali je masuk je 4month terkejut meniarap terus siap bergolek2 ghisauu mak.. tapi mcm tu lah i mmg kerapkan tummy time salah satu sebabnya nak elakkan flat head jugak.

Lain bby lain developmentnya sis, sy meniarap pun 5-6bulan. Ank sy cpt 4bulan. 😅😅 tu nenek terkejut, bg dia tummy time n jgn pgang sgt, biar dia sorang2. Keep on stimulating.

milestone setiap bayi berbeza..tak perlu banding2kan. parents kena bykkn masa dgn bby utk latih...

milestone setiap bayi x sama.. ank saya 5 bln 7 hari baru boleh meniarap ☺️