Bersalin....

Hai mommies, saya first time mom and tengah counting days untuk bersalin. Sumpah ya saya takut sangattttt , takut sakit & takut macam2. Kadang tiap malam sampai tak boleh tidur terfikir fikir. Ada tips ke untuk tenang, positif sampai ke time bersalin 😭

7 Các câu trả lời

Tips dia kena kekal tenang je sis. Fikir yang positif je. Saya 6 bulan lepas pun mcm sis jugak. Sampai nangis² ngadu kat husband sebb takut sangat. Tapi nanti, Allah akan bagi kekuatan untuk kita harungi semua tu. Tanpa sis sedar yang semua tu dah berlalu pun. Sis set kan dalam kepala yang selagi benda tu tak berlaku. Sis jangan fikir. Fokus yang ada depan mata je. You can do it! Selepas bersalin nanti kena lebih kuat dari fizikal dan mental. Moga Allah mudahkan semuanya untuk sis.

awakkkk kitaaa sama. sy pon first mom. sy kdg smpai tk leh tidur sbb asyik terfikir mcm mana nk bersalin nnti. rse takut, tkut kene gunting, tkut contraction, tkut in case kalau kene czer, takut seluk, tkut nurse/dr garang.. takut semuaaaa. mcm2 sy fikir😭 sy pon tk leh positiveee. tpi demi babyyy kene kuatt, tpi stilll takut lgiiiii😭😭😭 btw due awak bilaa?

positifkn fikiran sis...mndi air suam..buat senaman..squat..mkn seimbang...mlm tido dlm gelap..jngn main fonnb4 tido..amlkn mnm susu sblm tido..sbb dkt2 ni mmg normal smua ibu2 xdapat tido...just jngn fikir bnyak...

4t trước

oo mmg tk dpt tdo ye.. ptut laa susah betul nak tido.. byk piki agknya

relax je, mmng akan rasa takut but kalau dh smpai hospital takut tu akan hilang kita xda rasa takut dah yg kita fikirkan baby tu keluar je. sebab sakit kan 😂

Jangan takut awakk. Sila ambil epidural ye, tak sakit nanti. Rehat kena cukup sebab nak push tu kena guna tenaga banyak. Bawa kurma & air masuk labour room 😁

dulu anak first Sya pun macam tu tapi bila kontraksi dah sampai...rasa nak teran terus tak tahan dah....apa nak jadi jadi lah🤭🤣🤣

kene positif je