New Obimin

Hai Mommies, nk tnya yg tengh consume ubat ni, Ade effect x kalau skip or stop ambik ubat ni?? Dah jarang sngt makan :(

New Obimin
15 Các câu trả lời

Sy awal pregnant pn skip obimin sbb alahan truk tp alhamdulillah hb cntik 12-13.. hbis alahan sy continue consume obimin...klau xde mslh hb low xde mslh skip obimin tp klau ade mslh hb xbleh skip..bhaye utk bby n ibu

Seeloknya jgn skip makan ubat ni sebab risau hb turun je.. kalau turun maybe dari faktor pemakanan or skip ubat ni. Mcm sy terlupa brapa hari je pun hb da turun... nasib baik nurse x marah 😅

Kalau boleh jgn stop. Continue je. Tp kalau x boleh nak makan obimin ni try sangobion. Kalau yg mmg jenis x boleh telan ubat tu sangobion ni dia telan tapi bau vanila.

Sye diorg suruh ambil sbb sye thalassemia carrier... tpi hb mmng xpernah turun dri sblum ambil lagi... sye pn dah jrg makan sgt sbb slalu terlupa 😂 kdg2 igt bru mkn

5y trước

Wah bestnya. Sy pun carrier tp hb slalu low. Nseb la xkna transfuse darah je sbb klo low dr min. level pun bole kna transfuse darah. Even obimin pun mkn skjap je, pastu doc tuka iberet sbb iberet lebih sesuai utk saya katanya.

klau sy,mmg akn ada effect..klau skip obimin,hb trus drop..klau mkn,hb ok je..skip pon bkn sngaja,kdg2 terlupa mkn..tp bila next check up,hb trus drop..

sy dr awal pregnant smpai skrg 32week.. jarang2 mkn.. dh byk bulan skip terus.. Alhmdulillah hb ok ..tkpernah bwh dr 11 ..

Seeloknyer jgn skip sis.. Obimin ni ada vitamin complete baik tok baby & ibu.. Sy awal pregnant mkn ni.. Hb cantik jer 12..

5y trước

Boleh jer sis.. Doc suggest sblom mkn.. Kalo lepas mkn pown boleh.. Tp kene tgu lepas 2 jam la..

Bagus obimin ni.. Naikkan hb. Sy sblum ambil obimin hb bwh 12. Slps ambil obimin hb atas 12..

Sy tak boleh makan obimin..bila mkn jadi pening berpusing2,muntah2...hb ok je 11.5

5y trước

Sis suhaiba ismail sy makan yg 4 jenis tu...sbb obimin tu untuk yg hb rendah je,kalau hb ok x perlu makan yg tu.ada org x tahan sbb dia punya dos obimin tu kuat

Lebih baik makan ikut masa y betul dan jgn skip kalau hb low...utk k'baikan ibu dan baby...