Pantang Larang

Hai mommies, nak tanya korang pernah dengar ke pantang larang buat persiapan awal baby? Saya plan nak beli sikit2 barang baby & berpantang sebab skrg kan hujung tahun. Year End Sale. So ingat nak beli sikit2 supaya takdelah terasa sangat bila beli barang nanti. Tapi ibu saya macam tak berapa setuju. Ibu saya ada sebut pasal tak boleh buat persiapan awal. Tapi tak bagitau kenapa tak boleh. So kalau mommies semua macam mana? Proceed atau patuh? Skrg saya baru nak masuk 14w. Nak beli nanti dalam 16w camtu.

9 Các câu trả lời

Mcm sy start 5 bln dh bli skit2.. tp xpnah ckp dkt mak, yela org tua2 suka sgt pesan jgn bli awl2.. so byk bli online, smpai brg trus smpan dlm blik.. sme jgk klau g shopping kt kedai bby, balik je trus smpan snyp2 dlm blik.. smpai nk msuk 8bln bru siap bli semua brg.. bli sikit2 tujuannya xnk rse byk kluar duit skligus.. ats diri msing2..doa yg baik2 je, dan klau boleh pregnancy awl2 rahsiakn dlu, besar skit bru blh bgtau org2.. org dlu2 nasihat mcm tu sbb suka fkir bukan2, dan byk pngalaman kot yg pnah trjadi

Saya pun nk beli brg sikit2 actually sbb now dah nak masuk 17 weeks tp biasa la kalau suarakan kat orang2 tua dorang ckp awal lg better beli 7 bulan ke atas. Tp sy rasa semua tu terletak kt kita jugak. Budget kita jugak. Kalau beli selepuk kan terasa duit macam air. Org org tua ckp kumpul duit. tp masalahnya kalau kumpul pun end up terguna untuk benda lain payah jugak. So sy beli je sikit sikit atleast tak terasa sgt kan.

Pantang larang tu biasa lah org tua tua kan.. YES kdg mmg dapat murah sikit.. kita nk beli segedebuk semua terus idok ler mampu.. sis beli yg modal kasar dulu.. contoh breastpump ke, botol susu ke .. ini contoh.. setakat baju tu takdalah rasa keluar byk sgt.. kita ada ALLAH.. kita mohob doa dekat ALLAH.. org tua tua ni biasalah.. mana mana ada pantang larang

Takde kesahihan, pantang larang ni kepercayaan org dulu2 je tp tk bermakna betul. Klu bercanggah dgn alquran & sunnah, haram hukumnya utk percaya & amal kn. Klu awak ada duit skg dan takut membazir kt tmpt lain, bole buat persediaan awal. Klu bole simpan dulu, simpan je. Kot2 ada sale lebih menarik lg 😆

beli je ikut kemampuan kita. kalau nak beli sekali gus mmg rasa sgt duit tu habis laju je. terpulang ikut ckp mak sis pun boleh tapi better simpan duit sebulan2. sama ja ibarat kita beli awal2 ja kalau dh ada saving setiap bulan. beli yang agak kasar sikit modal dia awal2 ni. nnt hjung2 tk rsa sgt beban dia

saya pun sama juga masa ank first nak beli brg baby kena tunggu atas 7 bulan baru boleh beli.... sekarang tak payah nak tunggu sarat baru beli.... agak2 dah 3 4 bulan ada duit lebih beli je cikit2 😊lagi pun saya tak bekerja harap kan suami kerja sebagai pemandu lori je...🥰

sy pn da stat beli brg skit2 masuk 19w tp beli online jela sbb tgk kt sopee tu byk brg bby murah2.. sy byk beli brg2 je dlu, baju2 x beli lg.. baju better beli kt luar sbb blh pilih kualiti kain.. tu nnt2 pn blh beli, sronok dpt pilih sama2 dgn suami sbenar nye.. 😊

saya rasa mak awak dia xberapa stuju beli awal sebab takut xnak nampak beriya sangat kot..sebab orang dulu2 kan selalu pesan jangan terlalu suka sangat nanti buruk jadinya macam tu la sy rasa..tapi pada sy klau da niat nak saving xsalah pun

This all depends on us. But early preparation is always good