TENDANGAN BABY

Hai mommies, if saya kira tendangan baby ikut cara nurse dalam 5 minit dikira 1 tendgn. Kdg2 smpai pukul 6ptg or ada ngam pukul 9 mlm baru ckup 10 kali. Dikira tak ok ke, sedangkan dia bagi masa dlm 12 jam. Ada nurse cakap tak bagus ni kalau hbis 10 tendangan pukul 5 keatas. Saya rasa down pula☹️ Setakat ni baby dlm kandungn alhamdulillah sihat. #firstmom #bantujawab #ingintahu

4 Các câu trả lời

kalau saya, berapa banyak kali dia gerak dalam satu masa tu kira 1 kick, then stop even 5 minit atau 10 minit atau setengah jam then gerak lagi, baru kira lagi 1 kick. saya bekerja so biasanya habis 10 kali dalam 5 ke 6 ptg, pernah juga habis pukul 8. selagi kita rasa baby gerak should be okay. jangan tak gerak langsung dalam masa yg lama.

kalau sy dlm sejam tu ,sy kira stgh jam skli dia tendang sbgai 1 tendangan & tick kt buku,dari 9pgi.. biasanya pkl2 setel.. sy suri rumah jd fokus kalau bby bgerak.. cuma kalau sibuk keluar atau bkeja mgkin xbrpa fokus..

kalau rasa baby gerak kuat, siku ke tendang paling kuat just tick je puan. kadang doc cakap lain nurse cakap lain. asal kan baby gerak should be okay. janji jangan tak gerak langsung

nurse sy plak ajar kalau dia dh kick kena selang setengah jam..kiranya 1jam tu kira skali kick..klau pkul 8 x ckup 10 kick tu yg kena ready g hospital..